Znanstvenici su poslali pauke u svemir i to nije dobro završilo

Prvi pokušaj slanja pauka u svemir 2008. završio je neslavno, pa su znanstvenici odlučili cijelu stvar ponoviti 2011.

Martina Čizmić | 11.12.2020. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici i istraživači poslali su već cijeli niz neobičnih stvari na Međunarodnu svemirsku postaju, a sve u sklopu različitih istraživanja. Tako su astronauti uzgajali zelenu salatu i rotkvicu, pekli kolače, ispitivali kako se u mikrogravitaciji kreće tekućina, a često se i u njihovoj "kuhinji" nađu paketi s pomalo neobičnom hranom.

No netko je od znanstvenika zaključio kako bi baš dobro bilo poslati u svemir nekoliko pauka i promatrati kako mikrogravitacija odnosno nedostatak gravitacije utječe na njihovo funkcioniranje. Tako je prošlog tjedna objavljeno istraživanje u časopisu The Science of Nature, koje pokazuje da su se pauci prilično dobro prilagodili životu u bestežinskom stanju. Svoje su asimetrične mreže, umjesto da ih grade prema izvoru gravitacije, okretali prema bilo kojem izvoru svjetlosti.

Činjenica da pauci imaju takav rezervni način orijentacije zaista ja iznenađujuća, istaknuo je u objavi jedan od autora istraživanja, Samuel Zschokke sa Sveučilišta u Baselu. Ne bismo nikad pomislili da će svjetlost utjecati na njihovu orijentaciju. Zapravo je bila sretna slučajnost što su svjetiljke bile namještene na vrhu terarija, a ne sa strane.

Ovo istraživanje otkriva da su znanstvenici poslali pauke u svemir još 2008. godine. To istraživanje bila je prava katastrofa. Naime, pauci koji su bili poslani "pobjegli" su iz svojih terarija u terarije drugih pauka te su počeli stvarati mreže jedni na drugima. Vinske mušice koje su bile poslane kako bi se pauci imali čime hraniti toliko su se povećale da astronauti više nisu mogli vidjeti u spremnik u kojem su se nalazile. Iako je taj pokušaj istraživanja proglašen neuspješnim, znanstvenici su se lako odlučili poslati pauke u novu misiju 2011. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti