Znanstvenici su zabrinuti: Dim od požara koji haraju zapadom SAD-a stigao sve do Europe

Procjenjuje da su požari od sredine kolovoza oslobodili više od 30 milijuna tona CO2.

Hina | 16.09.2020. / 14:00

Dim od golemih šumskih požara na američkoj zapadnoj obali stigao je sve do Europe, objavila je u srijedu europska služba za praćenje klime.

Satelitski podaci Službe za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) pokazali su da su šumski požari koji haraju Kalifornijom, Oregonom i državom Washington „nekoliko desetaka do stotina puta intenzivniji” od prosjeka posljednjih godina.

Zbog snažnih atmosferskih sustava dim od požara bio je danima zatočen iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike te uzrokovao  potencijalno opasnu kvalitetu zraka u gradovima kao što su Portland, Oregon, Vancouver i San Francisco.

No vrijeme se u ponedjeljak promijenilo i dim je zračnom mlaznom strujom odnesen na istok. Portal NY Metro Weather objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad New Yorka.

CAMS je objavio da je otkrio da su čestice dima od požara stigle čak 8000 kilometara dalje na istok, do sjeverne Europe.

Procjenjuje da su požari od sredine kolovoza oslobodili više od 30 milijuna tona CO2.

Razmjeri i jačina tih požara mnogo su veći nego u 18 godina koliko prikupljamo podatke, od 2003., rekao je Mark Parrington, viši znanstveni suradnik CAMS-a i stručnjak za šumske požare.

Požari su već progutali gotovo dva milijuna hektara na zapadu SAD-a, što odgovara otprilike površini države New Jersey. Poginulo je 35 ljudi, a strahuje se da bi moglo biti još žrtava.

Globalno zagrijavanje postalo je zbog tih katastrofalnih požara jedna od glavnih tema u američkom javnom diskursu nekoliko tjedana uoči predsjedničkih izbora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti