Znate li što je Kraken? Pogodio je SAD, a mogao bi se brzo proširiti i Europom: "Spojila su se dva različita soja"

Njemački epidemiolog rekao je u subotu da bi se varijanta novog koronavirusa XBB.1.5 mogla u idućim tjednima proširiti u Njemačkoj i ostatku Europe i postati dominantna varijanta.

Hina | 07.01.2023. / 13:17

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji, rekao je njemački epidemiolog Hajo Zeeb s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu.

Slika nije dostupna WHO traži od Kine precizne i stvarne podatke o broju zaraženih koronavirusom

Ista varijanta prisutna je u gotovo polovici broja novozaraženih u SAD-u, a radi se o rekombiniranoj podvarijanti koja je rezultat spajanja fragmenata iz dvije grupe varijante.

Podvarijanta koronavirusa Kraken Podvarijanta koronavirusa Kraken (Foto: Getty Images)

Dva različita soja BA.2 Omicron na neki način su se spojila da bi ovo stvorila, objasnila je Sheena Cruickshank, profesorica na Institutu za imunologiju i upalu Lydije Becker na Sveučilištu u Manchesteru, piše euronews.next.

Slika nije dostupna Koliko je zapravo ljudi umrlo od COVID-19? Ni znanstvenici se ne mogu dogovoriti

Smatra se da je podvarijanta XBB 1.5, preimenovana u "Kraken" po legendarnom morskom čudovištu, nastala između studenog i prosinca 2022. u SAD-u. No, Cruickshank kaže da je prerano reći je li Kraken opasniji od drugih sojeva.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti