Koliko je zapravo ljudi umrlo od COVID-19? Ni znanstvenici se ne mogu dogovoriti

Istraživači su nastojali usporediti ukupan broj smrtnih slučajeva od svih uzroka zabilježenih od 2020. s onim što bi se očekivalo da nije bilo pandemije.

Hina | 30.12.2022. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Točan globalni broj umrlih od bolesti COVID-19 i dalje je teško utvrditi tri godine nakon otkrivanja prvog slučaja, iako se stručnjaci slažu da je smrtnih slučajeva daleko više nego što je službeno prijavljeno.

Razlika između službenih i stvarnih brojki mogla bi se još više razlikovati sljedeće godine, s modeliranjem koje predviđa više od milijun smrtnih slučajeva u Kini nakon nulte razine COVID-a pošto je nedavno suzila način na koji broji smrtne slučajeve.

Mjere protiv koronavirusa u Kini Eksplozija COVID-a, znanstvenici sve zabrinutiji: Kina bi mogla postati "potencijalno leglo virusa"

Bilo je više od 6,65 milijuna službeno prijavljenih smrtnih slučajeva od COVID-a otkako je virus prvi put identificiran u Kini u prosincu 2019. godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Međutim, zemlje različito broje smrtnost od bolesti COVID-19 i metode su se mijenjale tijekom pandemije.

Pripisivanje smrti COVID-u može biti vrlo teška zadaća, rekao je Antoine Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje na Sveučilištu u Ženevi.

Smrt pacijenta u bolnici u razvijenoj zemlji kojemu je već dijagnosticiran COVID mogla bi biti jednostavna, ali to često nije slučaj i liječnici "obično nemaju mnogo informacija" koje bi ih vodile, rekao je Flahault za AFP.

Umjesto toga, istraživači su nastojali usporediti ukupan broj smrtnih slučajeva od svih uzroka zabilježenih od 2020. s onim što bi se očekivalo da nije bilo pandemije.

Testiranje na COVID-19, ilustracija Umjetna inteligencija može pomoći u predviđanju pozitivnih i negativnih testova na COVID-19

Koristeći ove brojke, istraživači iz WHO-a objavili su u časopisu Nature ranije ovog mjeseca da je bilo 14,83 milijuna prekomjernih smrti od COVID-a u 2020. i 2021., ažurirajući broj koji je prvi put objavljen u svibnju.

To je gotovo tri puta više od 5,4 milijuna službeno prijavljenih smrti od COVID-a u te dvije godine.

Istraživanje Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja sa sjedištem u SAD-u procijenilo je u ožujku da je taj broj čak veći od 18,2 milijuna.

Ali Flahault rekao je da bi čak i ovi brojevi mogli "možda još uvijek biti podcijenjeni".

Broj mrtvih ove je godine sporije rastao. Redovito ažurirana evidencija The Economista procjenjuje da je od početka pandemije zabilježen 21 milijun više smrtnih slučajeva - 3,1 puta više od službenog broja.

Koronavirus Ove zime kruže dvije nove podvarijante omikrona, evo što se dosad zna o njima

Prema podacima WHO-a, Indija je imala daleko najviše prekomjernih smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om u razdoblju od 2020. do 2021. - 4,74 milijuna, broj koji je indijska vlada oštro osporila.

Rusija je sljedeća s nešto više od milijun. Međutim, najveće razlike između očekivanog broja smrtnih slučajeva i stvarnog broja bile su u Južnoj Americi.

Peru je, na primjer, zabilježio otprilike dvostruko više ukupnih smrtnih slučajeva u razdoblju 2020. - 2021. nego u normalnim vremenima.

Drugi problem je što mnoge zemlje imaju malo ili nimalo podataka.

Za gotovo polovicu zemalja svijeta praćenje prekomjerne smrtnosti nije moguće korištenjem podataka koji su dostupni i za njih se moramo osloniti na statističke modele, napisali su istraživači WHO-a u ovomjesečnoj studiji.

Ilustracija Zbog korone postoji neposredna opasnost od širenja jednog od najzaraznijih ljudskih virusa u svijetu: "Nalazimo se na raskrižju"

U Africi su mjesečni podaci o smrtnim slučajevima bili dostupni samo za šest od 47 zemalja.

U iščekivanju 2023. na kinesko ukidanje mjera protiv širenja COVID-a gleda se kao na mogući izvor novih smrti.

S prvim ublažavanjem strogih mjera, malo od 1,4 milijarde kineskog stanovništva ima imunitet od prethodne infekcije COVID-om, a stope cijepljenja su zaostale, osobito među rizičnim starijim osobama.

Modeliranje koje provodi IHME predviđa više od 300.000 smrtnih slučajeva od COVID-a u Kini do 1. travnja i ukupno više od milijun tijekom 2023. godine.

Prošli tjedan Kina je odlučila da će se smrtni slučajevi od COVID-19 sada računati samo ako dolaze izravno od respiratornog zatajenja, u potezu za koji analitičari kažu da će dramatično smanjiti broj službeno priznatih smrti.

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici na slučaju muškarca koji je dulje od 400 dana imao COVID-19 objasnili zašto je toliko dugo bio bolestan

Bolnice diljem Kine bile su preplavljene eksplozijom infekcija posljednjih tjedana, no u četvrtak je nacionalno tijelo za kontrolu bolesti dodalo samo jedan novi smrtni slučaj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti