Zuckerberg u problemima? Kompaniju su u posljednjih godinu dana napustili brojni stručnjaci za AI

Zuckerberg je prije deset godina zaposlio Yanna LeCuna, čiji je nadimak “kum umjetne inteligencije” kako bi predvodio AI odjel, no čini se da zaposlenici nisu zadovoljni s njim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2023. / 14:45

Mark Zuckerberg (Foto: Afp)

Čini se kako je s predstavljanjem ChatGPT-a počelo jedno potpuno novo tehnološko razdoblje. U tom razdoblju, naravno, dominirat će umjetna inteligencija i svim kompanijama je jasno da će, ako žele konkurirati na tržištu, morati uložiti velike resurse u razvoj ove tehnologije i alata baziranih na AI. U tom pogledu kompanije poput OpenAI-a, Microsofta i Googlea već imaju veliku prednost u odnosu na konkurente, no čini se kako bi jedan tehnološki div mogao imati velikih problema na ovom tržištu.

Pas u automobilu, ilustracija Stručnjak za AI iz Mete tvrdi: Psi su pametniji od ChatGPT-a i sličnih alata baziranih na umjetnoj inteligenciji

Riječ je o Meti. Zuckerbergu je na vrijeme počeo razmišljati o sljedećim koracima za kompaniju te kako je za daljni razvoj ključno pronaći dodatni izvor prihoda pored društvenih mreža i komunikacijskih aplikacija. Iako nije zapostavio umjetnu inteligenciju, posljednjih godina fokus je prebacio na razvoj virtualnih svjetova, odnosno metaverzuma i pripadajućeg hardvera za koje vjeruje da predstavljaju budućnost tehnologije i u koje je tvrtka investirala milijarde dolara.

Da je veći dio tog novca i fokusa usmjerio u razvoj umjetne inteligencije situacija bi danas možda mogla biti drukčija, jer kako su naglasili na Business Insideru, Meta danas zaostaje u odnosu na konkurente na ovom tržištu. Samo tijekom posljednjih godinu dana tvrtku je napustila najmanje trećina istraživača koji su radili na razvoju umjetne inteligencije. Naravno, ulaganje u metaverzum je dugoročno i jednom će se možda pokazati kako je Zuckerberg bio vizionar koji je na vrijeme prepoznao u kojem će se smjeru kretati budućnost, no danas stvari ne izgledaju tako optimistično.

Treba naglasiti kako je on još prije desetak godina bio svjestan potencijala umjetne inteligencije te je 2013. zaposlio Yanna LeCuna, čiji je nadimak “kum umjetne inteligencije” kako bi predvodio AI odjel. Usprkos tome, željeni uspjeh nije postignut jer se pod LeCunom nisu fokusirali na velike jezične modele na kojima su bazirani alati poput ChatGPT-a.

Mark Zuckerberg Zuckerberg ide do kraja s umjetnom inteligencijom: "Ugradit ćemo je u svaki naš proizvod"

S obzirom na to da je kompaniju već napustio veliki broj stručnjaka za AI jasno je kako je pred Metom izazovan zadatak, a u prilog im ne ide nepovjerenje koje zaposlenici imaju prema liderima tvrtke jer je jedno istraživanje pokazalo da u njih povjerenje ima samo oko četvrtine zaposlenih.

Izvor: Business Insider

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti