Zvono za uzbunu: Arktik bi već u rujnu mogao ostati bez prepoznatljivog izgleda

Između 2035. i 2067. Arktik bi u rujnu mogao u pravilu stalno biti bez leda.

Hina | 08.03.2024. / 12:41

Morževi na Arktiku (Foto: Getty Images)

Američki znanstveni tim procijenio je da bi Arktik u mjesecu rujnu mogao biti bez leda, prvi put otkad postoje mjerenja, a to bi se moglo dogoditi već ove godine, objavljeno je u časopisu Nature Reviews Earth & Environment.

Između 2035. i 2067. Arktik bi u rujnu mogao u pravilu stalno biti bez leda, doznaje se iz istraživanja koje je provelo Sveučilište Colorado u Boulderu, predvođeno Alexandrom Jahn.

U studiji se objašnjava da bi pojedinačni događaji, poput neuobičajenog zatopljenja tijekom nekoliko tjedana, mogli rezultirati gubitkom leda u rujnu, već ove ili narednih godina.

Morževi na Arktiku Znanstvenici upozoravaju: Arktik bi u sljedećih nekoliko godina mogao doživjeti dane "bez leda"

Mjerenja pokazuju da je rujan mjesec s najmanjom količinom plutajućeg leda. U razdoblju 80-ih godina prošlog stoljeća u rujnu je u pravilu ledom bilo pokriveno 5,5 milijuna četvornih kilometara Arktičkog oceana.

Otkad su 1978. počela mjerenja, to se područje smanjuje za prosječno 78.000 četvornih kilometara godišnje. Međutim, unatoč klimatskim promjenama ledeni pokrov oceana na Arktiku se posljednjih godina blago povećava.

Sve u svemu, atmosferska varijabilnost čini 75 posto unutarnje varijabilnosti leda u Arktičkom oceanu. Količina leda stoga uvelike ovisi o vremenskim uvjetima i, u manjoj mjeri, toplih voda koje dolaze iz susjednih oceana, zaključuje se u studiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti