Amerikanka zgrozila javnost: Ovo je još jedan dokaz koliko deepfake fotografije i videozapisi mogu biti opasni

Majka navijačice htjela je kćeri osigurati mjesto u klubu navijačica izbacivanjem konkurencije, za što je iskoristila kontroverznu tehnologiju deepfake.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2021. / 15:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni sigurnosni stručnjaci godinama upozoravaju na opasan trend koji se proširio internetom, a koji su neki usporedili s digitalnim silovanjem. Riječ je o deepfake fotografijama i videozapisima koje se uz pomoć umjetne inteligencije mogu vjerno preurediti tako da se npr. na tijelo pornoglumice montira lice neke druge ženske osobe i to na način da je jako teško, odnosno skoro nemoguće primijetiti da je riječ o manipulaciji, a ne o stvarnom videu ili fotografiji.

Deepfake često koriste bivši partneri kako bi posramili osobe s kojima su prije bili u vezi, no može se koristiti i za političke prijevare, a čak je i njemačka policija odlučila koristiti lažne videozapise za hvatanje pedofila, što prilično kontroverzan potez.

Slika nije dostupna Njemačka policija koristit će kontroverznu tehnologiju za hvatanje pedofila

Na koje se sve načine može koristiti deepfake pokazala je jedna majka koja je svojim ponašanjem zgrozila javnost. Naime, kako bi iz lokalnog kluba cheerledersica Victory Vipers izbacila konkurenciju svoje kćeri, ona je trima maloljetnicama i njihovim trenerima poslala lažne fotografije i videozapise na kojima su te tinejdžerice gole, odnosno piju alkohol i puše. Naravno, to nisu zaista bile one, no zahvaljujući deepfakeu te su fotografije i videozapisi činili stvarnima.

Nakon što su tinejdžerice i treneri primili poruke s deepfake sadržajem obaviještena je policija, a istraga je dovela do 50-godišnje Raffaele Spon u čijem su mobitelu pronađeni dokazi da upravo ona stoji iza poslanih fotografija i videozapisa. Uhićena je i optužena za tri slučaja zlostavljanja putem interneta maloljetnih osoba. Njena kćer nije obuhvaćena optužnicom jer, čini se, nije znala što joj majka radi iza leđa i kako joj pokušava osigurati mjesto u ekipi.

Slika nije dostupna Opasnosti deepfakea: Više od 100 tisuća žena ostalo bez odjeće na fotografijama zbog umjetne inteligencije

Ovaj slučaj još jednom pokazuje opasnost deepfakea jer, da su te fotografije i videa završile na društvenim mrežama i proširile se internetom i mobitelima školskih kolega, možemo samo zamisliti s kakvim bi se problemima i zlostavljanjem tinejdžerice suočile.

Izvor: ABC News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti