Bitcoin po prvi put prešao granicu od 50 tisuća dolara, a neki mu prognoziraju i 10 puta veću cijenu

Neki analitičari i ulagači ulaganje u bitcoin, u ovom trenutku, uspoređuju s ulaganjem u virtualno zlato.

Martina Čizmić | 16.02.2021. / 16:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bitcoin je probio još jedan rekord i prešao granicu vrijednosti od 50 tisuća dolara za 1 jedincu te kriptovalute.

Od početka 2021. godine bitcoin bilježi stralovit rast na krilima informacija da je sve više velikih financijskih igrača spremno upustiti se u poslovanje s kriptovalutama. Tako je od početka godine bitcoin zabilježio rast od 72 posto, većinu čega može zahvaliti objavi da je proizvođač električnih automobila Tesla kupio 1,5 milijardi dolara vrijedne bitcoine te najavio kako će primati uplate u toj valuti.

Iako analitičari predviđaju da će se rast vrijednosti ove kriptovalute samo nastaviti, ipak upozoravaju na činjenicu da se do sad pokazala veoma nestabilnom te bi se slične fluktuacije u vrijednosti mogle očekivati i u budućnosti.

S druge strane, ulaganje u bitcoin u ovom se trenutku uspoređuje s ulaganjem u digitalno zlato. Naime, ova je kriptovaluta posebno dobila na zanimljivosti nakon što su iz američkih Federalnih rezervi objavili kako su kamatu spustili na 0 posto, čime ulaganje u dolar više nije bilo zanimljivo.

S obzirom na prirodu bitcoina i njegovu ograničenu količinu, analitičari predviđaju kako bi njegova vrijednost mogla ići i do 146 tisuća dolara (neki procjenjuju čak i do 500 tisuća dolara), ali samo ako ga ozbiljni ulagači prepoznaju kao sigurno ulaganje.

Za sad je jasno da njegova cijena raste jer je sve manje "slobodnih" bitcoina na tržištu, a sve više ulagača koji zadržavaju bitcoine u svojim virtualnim novčanicima ne bi li ih prodali kad potražnja i njegova cijena još porastu.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti