Hibridan način života traži i nešto drugačije uređaje - mobilne, fleksibilne i izdržljive

Uređaji koji su lagani, fleksibilni i imaju dugotrajnu bateriju sve su traženiji u svijetu u kojem je životni prostor postao i radni.

Martina Čizmić | 25.06.2021. / 16:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uoči Mobile World Congressa koji se sljedećeg tjedna održava u Barceloni, Lenovo je predstavio niz novih uređaja namijenjenih, prije svega, hibridnom načinu rada i života na kakav smo se morali priviknuti u posljednjih godinu i pol dana. 

Novu linija uređaja osmišljena je za moderan kućni ured, kućnu učionicu i šire, a uključuje dva moderna prijenosna računala - novi IdeaPad 5i Chromebook (14 ", 6) i svestraniji IdeaPad Flex 5i Chromebook (13", 6 ) 2-u-1 te grab-and-go Lenovo L15 mobilni monitor namjenski izrađen s dvostrukim USB-C priključcima i inovativnom ‘daisy chain’ funkcijom prolaska energije sa samo jednim kablom za konfiguraciju više monitora u malim prostorima. Predstavili su i novu Lenovo LC50 web kameru za potrošački monitor s pratećim Lenovo L32p-30 i Lenovo L27m-30 USB-C monitorima.

IdeaPad 5i Chromebook namijenjen je za mlade ljude i studente koji koriste Chrome OS-a . Dolazi s Full HD 14-inčnim In-plane Switching (IPS) zaslonom osjetljivim na dodir s maksimalnim osvjetljenjem od 300 nita, poboljšanim sustavom stereo zvučnika s certifikatom tvrtke Waves MaxxAudio. Sve je to upakirano u lagano i tanko kućište za lako prenošenje. Dolazi s Intel Core i5 procesorom do 11. generacije i SSD pohranom do 512 GB, a baterija bi trebala trajati do 10 sati, pri čemu prednja LED lampica mijenja boju kako bi ukazala na preostali kapacitet baterije. Opremljen je audio priključkom, USB 3.1 Gen 1 Type-A priključkom i dva USB 3.1 Gen 1 Type-C priključka za brze prijenose podataka, streaming multimedije i punjenje baterije.

IdeaPad Flex 5i Chromebook konvertibilno je prijenosno računalo u kojem se nalaze značajke Chrome OS-a, a njegova fleksibilna šarka od 360 stupnjeva čini okretanje u bilo koji položaj sigurnim potezom za multitasking ili upravljanje pametnim kućnim uređajima. Ima 13,3-inčni Full HD IPS LCD zaslon osjetljiv na dodir s uskim okvirom ekrana i 250 nita svjetline uz samo 1,35 kg težine. Zvuk je 40 posto glasniji u odnosu na prethodnu generaciju, a baterija traje do 10 sati. Uređaj dolazi s Intel Core i5 procesorom do 11. generacije, ima Bluetooth 5.1 i povećane mogućnosti memorije i pohrane u odnosu na prethodnu generaciju - do 8 GB LPDDR4 i 512 GB SSD-a. 

Za one koji su često u pokretu, ali vole raditi na dva ekrana, Lenovo je predstavio i Lenovo L15 USB-C mobilni monitor. Težak tek 860 grama i debeo tek 6 milimetara, gotovo udvostručuje površinu gledanja na bilo kojem zaslonu s dodatnih 15,6 inča prostora na Full HD zaslonu. Jednostavno se povezuje putem USB Type-C kabela koji također može ponuditi simultani prolaz energije kroz dva uređaja (s video izlazom) povezivanjem sa samo jednim kabelom kao elegantnim rješenjem. Dodatna mu je prednost što se može povezati i s pametnim telefonom (koji podržava povezivanje s ekranom) te tako olakšati rad u trenutcima kad prijenosno računalo nije u blizini. 

Protekla godina i hibridni način rada i života pokazao je koliko su nam web kamere bitne. Stoga je Leonovo napravio novu Lenovo LC50 modularnu web kameru koja se magnetski pričvršćuje na monitor i povezuje USB kablom. Kamera ima rezoluciju Full HD 1080p web kamera s ugrađenom sposobnošću naginjanja, dvostrukim mikrofonima za poništavanje buke i četverostrukim digitalnim povećanjem.

Osim kamere, u Lenovu su predstavili i dva monitora namijenjena za rad i gaming. Lenovo L32p-30 dolazi s 31,5-inčnim 4K IPS zaslonom s HDR10 tehnologijom koja pruža 90-postotni DCI-P3 opseg boja. Ima dovoljno priključaka za povezivanje (HDMI 2.0, DP1.2, USB Type-C, 4 x USB 3.2) kako bi se povezao s različitim perifernim uređajima. Tu je i Lenovo L27m-30 s 27-inčnim Full HD IPS zaslonom s brzinom osvježavanja od 75 Hz, certificiranom od strane TÜV Rheinland EyeSafe za slabo plavo osvjetljenje koje ublažava naprezanje očiju bez ispiranja slika. Dolazi s ergonomskim stalakom koji omogućuje podizanje, naginjanje, zakretanje i okretanje.

Predstavljeni uređaji biti će dostupni između srpnja i listopada (ovisno o uređaju i tržištu).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti