Imali ste COVID-19 prije širenja delta-varijante? Vjerojatno imate bolji imunitet od cijepljenih

Studija se fokusirala na oboljele od delta-varijante koronavirusa, a završena je prije početka primjene booster doza.

Hina | 20.01.2022. / 09:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osobe koje su prethodno preboljele COVID-19 bile su bolje zaštićene od delta varijante COVID-19 od osoba koje su bile samo cijepljene, što pokazuje da je prirodni imunitet snažniji štit od cjepiva protiv te varijante COVID-19, objavili su u srijedu zdravstveni dužnosnici Kalifornije i New Yorka.

Zaštita od delte bila je najveća kod pojedinaca koji su prethodno preboljeli COVID-19 te su bili cijepljeni, a najmanja kod osoba koje nisu prethodno imale COVID-19 niti su cijepljene, pokazuju rezultati studije.

Slika nije dostupna Britanska studija upozorava: Tek se manje od trećine pacijenata koji su preboljeli COVID-19 potpuno oporavi u roku od godine dana

Međutim, cijepljenje ostaje najsigurnija strategija protiv COVID-19, navodi se u izvještaju objavljenom u tjednom pregledu o morbiditetu i mortalitetu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Podaci u tom izvješću ne mijenjaju naše preporuke o cijepljenju, kazao je novinarima CDC-ov dr. Ben Silk, jedan od autora studije. Znamo da je cijepljenje još uvijek najsigurniji način da se zaštite protiv COVID-19, dodao je.

Zdravstveni dužnosnici u Kaliforniji i New Yorku prikupili su za studiju podatke u razdoblju od svibnja do studenog kada je delta bila dominantna varijanta.

Slika nije dostupna Američki znanstvenici upozoravaju: Čak i ako ste preboljeli COVID-19, trebali biste se cijepiti

Studija pokazuje da su osobe koje su prethodno preboljele COVID-19 imale manju stopu zaraze od osoba koje su cijepljene, a nisu preboljele COVID-19.

To predstavlja značajnu promjenu u odnosu na razdoblje kada je alfa varijanta bila dominantna, kazao je Silk.

Prije delte cijepljenje protiv COVID-19 rezultiralo je boljom zaštitom od zaraze nego preživljavanje prethodne infekcije, dodao je.

U ljeto i jesen 2021.,kada je delta bila dominantna, preboljenje je "pružalo veću zaštitu od infekcije nego cijepljenje", istaknuo je.

Slika nije dostupna Čak 80 posto ljudi koji su preboljeli COVID-19 ima antitijela i godinu dana nakon zaraze

Ograničenje studije je da je završena prije raširenog primanja "booster" doze, navodi Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti