Imate pametni telefon koji vam ne treba, a još uvijek radi? Donirajte ga i omogućite bolesnicima u KB Dubrava da vide svoje obitelji za blagdane

Ako kod kuće imate pametni telefon koji radi, a vama ne treba, donirajte ga i tako poklonite nekome ObiteljNaDar.

Martina Čizmić | 17.12.2020. / 16:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Mobilni uređaji postali su potrošna roba. Ponekad se čini da gotovo svake godine kupujemo novi mobilni telefon jer je on bolji i napredniji od onoga kojeg smo imali do sad.

To rezultira s rastućom hrpom starih mobilnih telefona koji, većinom, još uvijek rade, ali nam više nisu zainteresirani. Jedno je rješenje, zbrinuti ih u elektroničkom otpadu. Drugo pak pokloniti nekome tko bi ga želio imati.

Upravo su se tom drugom idejom vodile radijska voditeljica Mirna Savić i intezivistica dr. Sonja Krofak koje su osmislile akciju #ObiteljNaDar.

Radi se o humanitarnoj akciji koja poziva sve Zagrepčane (i one kojima je Zagreb blizu) da doniraju svoje stare, ali još funkcionalne, pametne telefone pacijentima na COVID odjelu KB Dubrava.

Pacijentima je to jedina prilika da za blagdane vide svoju obitelj putem video poziva jer više od 50% njih su osobe starije životne dobi bez mobitela novije generacije, ističu organizatorice akcije.

Glavni uvjet za sudjelovanje u akciji je da uređaj može uspostaviti kvalitetan videopoziv – imati funkcionalnu kameru, mikrofon i moguće spajanje na Wi-Fi mrežu; treba biti čist, bez velikih oštećenja posebice na ekranu, napunjen i spremljen u kutiju ili vrećicu s odgovarajućim punjačem ako ga ima (ukoliko se radi o specifičnom utoru za punjenje potom je još važnije uz uređaj priložiti punjač).

Zainteresirani za doniranje pametnih telefona mogu ih predati na jednoj od dvije lokacije u Zagrebu - trijažni kontejner kod KB Sveti Duh (ulaz kod Hitnog prijema), svakim radnim danom od 9-17 sati ili u prostorima zaklade Hrvatska kuća srca u Ilici 5/II (prolaz Oktogon).

Ako građani nisu u mogućnosti doći osobno, a ipak žele sudjelovati i donirati pametni telefon, mogu se javiti na e-mail adresu obiteljinadar @ gmail. com te s volonterima dogovoriti preuzimanje uređaja na području Grada Zagreba.

Kako ističu organizatorice, u provođenje akcije uključili su se i studenti medicine, udruga StEPP te Hrvatska liječnička komora i Klinička bolnica Dubrava.

Prikupljene uređaje volonteri će odnijeti na COVID odjele KB Dubrava te će se kroz uspostavu videopoziva pobrinuti da i oni koji su na liječenju i daleko od svojih obitelji, ipak ugledaju lice i čuju glas svojih najmilijih u ovo blagdansko doba.

Više informacija o samoj akciji možete pronaći ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti