IoT nije samo za velike: Odabrane najbolje pametne igračke koje su osmislili školarci

Prilikom izrade projekta učenici su koristili Neuron ili Arduino Internet of Things komplete koji su im dodijeljeni u sklopu projekta.

Martina Čizmić | 19.04.2021. / 07:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internet of Things odnosno IoT već se uvelike koristi u svijetu "velikih", a da takva tehnologija nije samo za ozbiljne stvari pokazali su učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj koji su sudjelovali na kreativnom natječaju "Digitalna igra(čka)" u organizaciji . Od ukupno 68 prijavljenih projekata na temu igara i igračaka, odabrana su tri najbolja u različitim kategorijama.

Prema odluci stručnog žirija, u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole najbolji projekt pod nazivom 'Uživaj u svijetu, čuvaj svoju planetu' osmislili su učenici OŠ fra Ante Gnječa iz Staševice, dok je u kategoriji petog do osmog razreda najboljim proglašen projekt 'Digitalna igra(čka) Pčelica' Udruge Vjetar u leđa iz Zagreba. Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je 'Arduino MKR1000 klavir' kojeg je izradio Krapinski informatički klub KRIK.

Najbolje projekte kreativnog natječaja odabrao je stručni žiri u sastavu:

Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik Povjerenstva
Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja u Institutu za razvoj i inovativnost mladih
Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu
Ana Džepina, viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva
Vuk Vuković, izvršni direktor u Oraclum Intelligence Systems
Lidija Kralj, predstavnica udruge Suradnici u učenju

 

Kreativni natječaj „Digitalna igra(čka)“ trajao je od 18. siječnja do 23. ožujka 2021. godine, a na njega su se mogle prijaviti ustanove koje sudjeluju u donacijskom projektu Generacija NOW u školskoj godini 2020./2021. Prilikom izrade projekta učenici su koristili Neuron ili Arduino Internet of Things komplete koji su im dodijeljeni u sklopu projekta.

 

Donacijski projekt Generacija NOW provodi se petu godinu zaredom, s ciljem pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima kako bi, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti