Ipak žele biti sigurni: SAD provodi testiranja učinkovitosti COVID-19 cjepiva na britansku verziju koronavirusa

Hoće li COVID-19 cjepiva biti učinkovita i protiv mutiranog novog koronavirusa? Američki stručnjaci smatraju da hoće, no provode istraživanja kako bi i potvrdili svoja mišljenja.

Branimir Vorša | 29.12.2020. / 11:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi soj virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Velikoj Britaniji izazvao je uzbunu diljem svijeta, zbog mogućnosti da je opasniji i zarazniji od originalnog soja novog koronavirusa. No čak da je to i istina, stručnjaci kažu da će COVID-19 cjepiva koja su već u opticaju i koja dolaze svejedno biti učinkovita i protiv mutirane verzije virusa.

Dr. Anthony Fauci, američki top stručnjak za infektivne bolesti, rekao je da podaci koji pristižu iz Velike Britanije pokazuju da cjepivo i dlaje blokira taj virus. No SAD će svejedno provesti testiranja kako bi se odagnala i svaka sumnja u to.

Virusi često prolaze kroz male promjene tijekom procesa razmnožavanja i širenja među populacijom. Štoviše, te neznatne promjene su i način na koji znanstvenici prate širenje virusa s jednog područja na drugo.

No, ako virus mutira dovoljno znančajno, postoji zabrinutost da cjepiva ond aviše ne bi bila toliko učinkovita u zaštiti od COVID-19.

Moja očekivanja su da to neće biti problem, poručuje Moncef Slaoui, glavni znanstveni savjetnik kampanje za cijepljenje američke vlade.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti