Kinezi razvili AI-kemičara za lakše provođenje kemijskih istraživanja

AI-kemičar može kontrolirati mobilnog kućnog robota u kući ili putem mreže kako bi automatski izveo cjelokupni eksperimentalni proces na više od deset radnih stanica.

Hina | 20.10.2022. / 14:13 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kineski znanstvenici predstavili su sustav umjetne inteligencije (AI) koji će olakšati kemijska istraživanja i eksperimente, objavio je dnevni list China Science Daily.

tri vijesti o kojima se priča Pametni telefon, ilustracija Mali, ali značajna promjena Stavljate telefon na stol s ekranom prema gore? Evo zašto biste trebali promijeniti tu naviku Uređaj koji izvlači pitku vodu iz zraka Nije znanstvena fantastika Stvorili pitku vodu iz "ničega": Ovaj genijalan izum mogao bi spasiti mnoge živote Litijske baterije u automobilima, ilustracija Stručnjaci itekako skeptični, no... Huawei kaže da njihova nova baterija daje domet od 3000 kilometara i da se puni za manje od pet minuta

AI-kemičar opremljen je 'znanstvenim umom' koji mu omogućuje izvršenje svih bitnih koraka za kemijsko istraživanje, kažu znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Kini.

Slika nije dostupna Hakeri na djelu: Umjetna inteligencija 'termalnim napadom' otkriva šifre u nekoliko sekundi

Tako AI-kemičar automatski prikuplja podatke, procesuira ih, analizira te vizualizira.

Dizajniran je tako da može automatski pretraživati relevantnu literaturu iz podatkovnih baza na oblaku te je istodobno čitati i u skladu s time predlagati eksperimente.

Nadalje, AI-kemičar može kontrolirati mobilnog kućnog robota u kući ili putem mreže kako bi automatski izveo cjelokupni eksperimentalni proces na više od deset radnih stanica.

Računalni mozak AI-kemičara može simultano analizirati eksperimentalne podatke što mu omogućuje da predlaže novu hipotezu za sljedeću iteraciju.

Slika nije dostupna Nije šala: Japanski znanstvenici uče robota smislu za humor

Kompetentnost AI-kemičara je testirana tako što su mu zadana tri različita kemijska zadatka, navodi se u nedavno objavljenom članku u časopisu National Science Review.

Vezane vijesti