Kinezi razvili AI-kemičara za lakše provođenje kemijskih istraživanja

AI-kemičar može kontrolirati mobilnog kućnog robota u kući ili putem mreže kako bi automatski izveo cjelokupni eksperimentalni proces na više od deset radnih stanica.

Hina | 20.10.2022. / 14:13

AI-kemičar, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Kineski znanstvenici predstavili su sustav umjetne inteligencije (AI) koji će olakšati kemijska istraživanja i eksperimente, objavio je dnevni list China Science Daily.

AI-kemičar opremljen je 'znanstvenim umom' koji mu omogućuje izvršenje svih bitnih koraka za kemijsko istraživanje, kažu znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Kini.

Upisivanje zaporke na mobitelu Hakeri na djelu: Umjetna inteligencija 'termalnim napadom' otkriva šifre u nekoliko sekundi

Tako AI-kemičar automatski prikuplja podatke, procesuira ih, analizira te vizualizira.

Dizajniran je tako da može automatski pretraživati relevantnu literaturu iz podatkovnih baza na oblaku te je istodobno čitati i u skladu s time predlagati eksperimente.

Nadalje, AI-kemičar može kontrolirati mobilnog kućnog robota u kući ili putem mreže kako bi automatski izveo cjelokupni eksperimentalni proces na više od deset radnih stanica.

Računalni mozak AI-kemičara može simultano analizirati eksperimentalne podatke što mu omogućuje da predlaže novu hipotezu za sljedeću iteraciju.

Smijeh, ilustracija Nije šala: Japanski znanstvenici uče robota smislu za humor

Kompetentnost AI-kemičara je testirana tako što su mu zadana tri različita kemijska zadatka, navodi se u nedavno objavljenom članku u časopisu National Science Review.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti