Liječnici zvone na uzbunu: Oboljeli od ove bolesti, uz starije, imaju velik rizik od smrti od COVID-19

Bolest može znatno poremetiti njihov imunosni sustav pa je to mogući razlog ranjivosti na COVID-19, tvrde autori studije.

Hina | 08.02.2021. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki znanstvenici otkrili su da je shizofrenija nakon starije životne dobi drugi najrizičniji faktor za smrtni ishod od posljedica COVID-19, piše portal Science Alert.

Studija je provedena između ožujka i svibnja prošle godine na 7350 Njujorčana koji su bili pozitivni na koronavirus, a znanstvenici su ih pratili 45 dana nakon postavljanja dijagnoze.

Među njima je bilo i 75 pacijenata koji su bolovali od shizofrenije. Studija je pokazala da je rizik od smrtnog ishoda od COVID-19 kod tih pacijenata bio gotovo triput veći u odnosu na pacijente koji nisu bolovali od tog poremećaja, ustanovili su znanstvenici.

Dakle, u spomenutoj grupi ispitanika shizofrenija je bila na drugome mjestu po riziku od smrti od COVID-19, odmah iza starije životne dobi.

Naši rezultati pokazali su da su ljudi koji boluju od shizofrenije iznimno ranjivi na COVID-19, rekla je psihijatrica Katlyn Nemani iz njujorškog sveučilišnog Medicinskog centra Langone.

Shizofrenija je mentalni poremećaj koji mijenja bolesnikovu percepciju stvarnosti i utječe na njihovo raspoloženje.

Ovo su rezultati koji zvone na uzbunu, rekao je Tom Pollak, psihijatar na londonskom King's Collegeu koji nije sudjelovao u istraživanju.

Ti su pacijenti ionako među najranjivijim članovima društva o kojima se većina zdravstvenih sustava u svijetu nedovoljno brine, dodao je.

Bolest može znatno poremetiti njihov imunosni sustav pa je to mogući razlog ranjivosti na COVID-19, tvrde autori studije.

Stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje oprezniji su sa zaključcima i vjeruju da se rezultati studije mogu objasniti drugim komorbiditetima, poput pretilosti kojoj su shizofreničari skloni.

Mučeni paranojom i stigmom i zbog toga često usamljeni, oboljeli od shizofrenije nerijetko izbjegavaju tražiti pomoć. Čak i bez COVID-a lošeg su fizičkog zdravlja i kraćeg životnog vijeka od prosjeka.

Bez obzira na razmimoilaženja u stajalištima, studija nedvojbeno ukazuje na to da je potrebno usredotočiti se na pomoć ranjivim skupinama, što oboljeli od shizofrenije u svakom slučaju jesu.

Istraživanje upućuje na to da osobe koje boluju od shizofrenije treba svrstati u grupu visokog rizika i omogućiti im brz pristup cjepivu, rekao je psihijatar i epidemiolog Matthew Hotopf s londonskog King's Collegea, koji nije sudjelovao u istraživanju.

Studija objavljena u časopisu JAMA Psychiatry pokazala je i da u osoba s poremećajima raspoloženja, poput tjeskobe, nije uočen povećan rizik od smrtnog ishoda od posljedica COVID-a.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti