Na Ruđeru razvili neutronsku probu za ispitivanje naftnih bušotina

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvili su u suradnji s norveškim kolegama te stručnjacima iz INA-Industrija nafte neutronsku probu koja bi mogla omogućiti znatno efikasnije, brže i jeftinije ispitivanje naftnih bušotina, priopćeno je u srijedu.

Hina | 16.02.2022. / 12:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživanje je provedeno u Laboratoriju za nuklearne analitičke metode i temelji se na metodi aktivacije brzim neutronima, a rezultati objavljeni u specijaliziranom znanstvenom časopisu Fuel.

Znanstvenici su do rezultata došli laboratorijskim mjerenjem kao i simulacijom stvarnih uvjeta iz naftnih bušotina računalnim modelima, a dodatno financiranje omogućilo bi nastavak istraživanja u realnim uvjetima i usavršavanje metode za njezinu primjenu, kaže se.

Istraživanje vodi Davorin Sudac s IRB-a, provedeno je u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost i okupilo istraživače iz INA-e te Sveučilišta primijenjenih znanosti zapadne Norveške i Sveučilišne bolnice Haukeland u Bergenu.

Danas se u industriji nafte, osim za nadzor količine voda, različite neutronske tehnika koriste i za monitoring nepoželjnih mineralnih komponenti u sirovoj nafti te mjerenja količine ugljika i kisika. Naime, omjer ugljika i kisika izuzetno je bitan u određivanju količine nafte, vode i plina u naftnim rezervoarima.

Razvijeno je nekoliko različitih tehnika upotrebe neutrona u ispitivanju naftnih bušotina. Metoda razvijena na Institutu Ruđer Bošković, tzv. metoda pridružene alfa čestice koristi se i u detekciji transporta ilegalnih tvari kao što su eksplozivi i droga.

Ta metoda razvijena je do te mjere da su izgrađena i neka pilot-postrojenja, a postoji i nekoliko komercijalno dostupnih uređaja namijenjenih prvenstveno detekciji ilegalnih tvari u ručnoj prtljazi, brodskim kontejnerima i sl., međutim ovo je prvi put da je AAP metoda primijenjena u ispitivanju naftnih bušotina, zaključuje se. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti