Nema kotača? Nema problema: Pogledajte kako američki F-16 slijeće na trup u talijanskoj zračnoj bazi Aviano

Američkom borbenom zrakoplovu F-16 se prilikom polijetanja iz zračne baze Aviano u Italiji odlomio kotač, no pilot je uspio naknadno prisilno sletjeti na trup zrakoplova bez većih problema - i posljedica.

Branimir Vorša | 09.03.2022. / 15:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dva videa podijeljena na Facebook stranici američkog ratnog zrakoplovstva Air Force amn/nco/snco prikazuju zrakoplov F-16 Fighting Falcon koji izvodi prisilno slijetanje na trup zrakoplova i bez spuštenog podvozja, u zračnoj bazi Aviano, na sjeveroistoku Italije.

U navedenom događaju koji se dogodio 2. ožujka, nije bilo ozlijeđenih.

Slika nije dostupna VIDEO Nova snimka incidenta na američkom nosaču zrakoplova: Pad F-35C-a izgledao je prestrašno

U vijesti o incidentu novinarke Rachel S. Cohen, koja se pojavila u Air Force Timesu dva dana kasnije, navodi se da je - pilot američkih zračnih snaga sigurno prizemljio avion F-16C Fighting Falcon u Italiji, nakon što je doživio kvar u letu, što je dovelo do zatvaranja stambenih zgrada u blizini piste.

Timovi za hitne intervencije zračne baze Aviano reagirali su i osigurali područje. Sve ostale operacije baze su se vratile u normalu, poručila je glasnogovnornica USAF-a Natalie Stanley.

Tijekom izvanredne situacije, neki dijelovi baze su bili zatvoreni, kao mjera opreza. Općenito govoreći, kada se radi o hitnim slučajevima s Viperima (kako se F-16 još naziva), jedan od rizika predstavlja curenje hidrazina (H-70, mješavina 70 posto hidrazina i 30 posto vode).

Hidrazin je bezbojna tekućina koja napaja električne sustave i EPU (Emergency Power Unit) kao dio rezervnog sustava napajanja u zrakoplovu. Kad se ono aktivira, osigurava napajanje u nuždi za sustave zrakoplova u slučaju električnog kvara i dizajnirano je da pilotima da vrijeme koje im je potrebno da sigurno prizemlje zrakoplov.

Hidrazin je isto tako vrlo otrovna i zapaljiva kemikalija, koju se može nehotice zamijeniti s vodom, ali miriše više ili manje kao amonijak. Ovisno o trajanju izlaganja, pare H-70 mogu biti izuzetno opasne za ljudsko zdravlje.

Slika nije dostupna Izraelci se pohvalili prvim zračnim okršajem borbenih zrakoplova F-35 u kojem su srušene dvije neprijateljske letjelice

Navedeni F-16 bio pripada 31. borbenom krilu, koje je stacionirano u zrakoplovnoj bazi Aviano. Postoje dvije eskadrile F-16 koje djeluju u sklopu 31. borbenog krila u Avianu: poznata 555. borbena eskadrila "Triple Nickel" i 510. borbena eskadrila "Buzzards". Navedeni F-16 pripada potonjoj eskadrili, doznaje Business Insider, a morao je prisilno sletjeti na trup jer je izgubio kotač glavnog stajnog trapa prilikom polijetanja na patrolnu misiju nad istočnom Europom.

F-16 zrakoplovne baze Aviano trenutno izvode pojačane misije zračne policije kao potporu sigurnosnim operacijama u regiji zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti