Izraelci se pohvalili prvim zračnim okršajem borbenih zrakoplova F-35 u kojem su srušene dvije neprijateljske letjelice

Izraelska varijanta F-35l Adir borbenog zrakoplova pete generacije zabilježila je prve uspjehe u zračnoj borbi. Žrtve izraelskih Adira bila su dva iranska drona.

Branimir Vorša | 08.03.2022. / 13:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izrael je otkrio da su njegovi stealth borbeni zrakoplovi F-35I Adir ostvarili prve uspjehe u zračnim djelovanjima, srušivši najmanje dvije iranske bespilotne letjelice za koje kažu da su prošle godine letjele prema izraelskom teritoriju.

Ta vijest ujedno je prva potvrda da su F-35 zrakoplovi kojima upravlja bilo koja nacija uništili prijetnje iz zraka te odražava brz tempo kojim je Izrael proširio upotrebu ovih sofisticiranih borbenih aviona, lokalno poznatih kao 'Adir' (Moćni), u borbenim operacijama.

Slika nije dostupna VIDEO Nova snimka incidenta na američkom nosaču zrakoplova: Pad F-35C-a izgledao je prestrašno

Izraelske obrambene snage (IDF) također su objavile još jednu snimku, na kojoj se vidi jedan od dronova iz perspektive F-35I. To je prvi put da se može vidjeti F-35 kako sudjeluje u zračnom napadu te vrste.

Dok se navedeno rušenje dronova dogodilo još u ožujku prošle godine, IDF je tek jučer objavio detalje tog presretanja i rušenja. Prema njihovu izvješću, F-35I izraelskih zračnih snaga (IAF) presreli su dvije iranske bespilotne letjelice "na putu prema Izraelu", srušivši ih na "velikoj udaljenosti od Izraela".

Gdje su točno oboreni dronovi nije jasno, ali IDF je naveo da je presretanje obavljeno u koordinaciji sa susjednim zemljama, čime je spriječen upad dronova u Izrael.

To bi moglo sugerirati da su bespilotne letjelice lansirane s iračkog ili sirijskog teritorija, a zatim su bile angažirane iznad Jordana, nešto za što je IDF rekao da se dogodilo i prije.

Slika nije dostupna Strogo deklasificirano: Pogledajte F-35 kako baca nuklearnu bombu B61, koja vrijedi više od svoje težine u zlatu

Izvješća pokazuju i da je oboren još jedan, treći dron, pomoću neke vrste sustava za elektroničko ratovanje. Navodi se da su sva tri drona praćena tijekom njihovih letova od strane zemaljskih izraelskih nadzornih sustava.

IDF tvrdi da su dronovi nosili vatreno oružje u Pojas Gaze, a to oružje je vjerojatno bilo namijenjeno za isporuku militantnom krilu palestinske skupine Hamas, koja se tamo nalazi i koja je u prošlosti dobila značajnu podršku Teherana.

IDF je dronove opisao kao Shahed-197. Ograničenost dostupnih dokaza iz videa sugerira da je tip drona barem povezan s obitelji bespilotnih letjelica Shahed-161. Riječ je o iranskim dizajnima koji su inspirirani američkim RQ-170 Sentinel, ali koji su puno manji i obično pogonjeni propelerima, kao što se čini da je slučaj s dronom u videu.

Izvještaji u izraelskim medijima upućuju na to da je dronove poslao Iran kao dio napora da se uspostavi nova ruta za opskrbu oružjem u Gazi pomoću bespilotnih letjelica, iako nije odmah jasno je li se ta taktika pokazala i uspješnom.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti