VIDEO Nova snimka incidenta na američkom nosaču zrakoplova: Pad F-35C-a izgledao je prestrašno

Nova snimka pada američkog F-35C-a pri slijetanju na nosač zrakoplova USS Carl Vinson pokazuje koliko je zapravo jeziv taj incident bio.

Branimir Vorša | 07.02.2022. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na internetu se pojavila nova snimka nesreće američkog ratnog zrakoplova F-35C pri slijetanju na nosač aviona USS Carl Vinson. Nesreća se dogodila još 24. siječnja, a nova snimka zapravo je video s mobitela na u kojem je snimljen video sigurnosne kamere s američkog nosača zrakoplova prikazan na zaslonu računala.

USS Carl Vinston plovio je u Južnom kineskom moru u vrijeme kad se F-35C srušio tijekom pokušaja slijetanja na brod. Novi video uključuje snimku Pilot's Landing Aid Televisiona (PLAT) s palube broda, kao i video snimku iz brodske otočne sobe za kamere, te daje potpuni uvid u sam trenutak incidenta, a ne samo na trenutke koji su do njega doveli.

Autentičnost novog videa ostaje nepotvrđena od službenog izvora, iako se čini da odgovara okolnostima nesreće, piše The War Zone.

Na snimci izgleda da je F-35C letio sa slabom snagom potiska tijekom približavanja sletnoj pisti na palubi broda. Časnik za signalizaciju pilotu je žustro signalizirao da doda više potiska te da ugasi motor neposredno prije nego što zrakoplov dotakne palubu.

Čini se da se barem jedan od kotača zrakoplova odlomio pri udaru u palubu, a zrakoplov se nastavio bočno klizati niz palubu u plamenu prije pada u more ispred broda.

Snimka isto tako nije pokazala jasno katapultiranje pilota iz kabine, no poznato jest da je pilot uspješno katapultirao iz kabine i da je preživio.

Sedam mornara ozlijeđeno je u tom incidentu, no obzirom na novu snimku, pravo je čudo da nitko zapravo nije poginuo ili da više mornara na palubi nije ozlijeđeno.

Pod pretpostavkom da je novi video autentičan kao što se čini, ostaje mnogo neodgovorenih pitanja i istraga američke ratne mornarice pokušat će pronaći odgovore na njih.

S druge strane javlja se i problem da ratni brod ne može zadržati povjerljive informacije u doba pametnih telefona i društvenih medija. I u ovom slučaju, i u slučaju pada F-35B s HMS Queen Elizabeth, podsjetimo, procurjela snimka pada pojavila se na nevjerojatno sličan način.

Možda bi američka ratna mornarica trebala biti spremnija oko objavljivanja videa incidenata koji ne odaju nikakve vrlo osjetljive informacije, jer se čini kao da će ionako procuriti izvan njihove kontrole, piše The War Zone.

Što se tiče trupa F-35C koji se sada nalazi na morskom dnu, operacija spašavanja je u tijeku. Jedinstveno osjetljiva priroda bilo koje varijante F-35, posebno netaknutog okvira zrakoplova, i mjesto na kojem se nesreća dogodila, u Južnom kineskom moru gdje Kina ima goleme svoje pomorske sposobnosti, čini operaciju posebno hitnom.

Prvu snimku istog incidenta ranije objavljenu možete pogledati u niže priloženom videu.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti