Nova prilika za veliku zaradu: Glasovno oglašavanje na pametnim zvučnicima

Amazon bi mogao zaraditi veliki novac glasovnim oglašavanjem na pametnim zvučnicima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.04.2018. / 10:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tržištem digitalnog oglašavanja trenutno vladaju dvije kompanije – Google i Facebook koje okreću milijarde dolara na temelju oglasa koji se korisnicima prikazuju uz rezultate pretraživanja na najpopularnijoj tražilici na svijetu, odnosno na Fejsu. No, njihovu dominaciju uskoro bi mogao poremetiti Amazon koji, osim klasičnog digitalnog oglašavanja na svojim stranicama ima i jedan veliki adut – glasovnog asistenta Alexa.

Alexa je dostupna na brojnim uređajima, a najpopularnija je na Amazonovim pametnim zvučnicima Echo s kojima korisnici mogu upravljati sustavom pametnog doma, mogu im postavljati brojna pitanja, saznati vremensku prognozu, dogovorene sastanke, naručiti hranu itd.

Zahvaljujući niskoj cijeni osnovnih modela i njihovoj kvaliteti, Bezosova kompanija danas drži najveći udio na ovom tržištu te sada pokušavaju pronaći način na koji bi mogli dodatno unovčiti popularnost Alexe.

Jedan od tih načina koje trenutno testiraju jest glasovnim oglašavanjem korištenjem Alexe. Mogućnosti i potencijal ovakvog načina oglašavanja su iznimno velike – npr. kada korisnik upita Alexu kako najbolje očistiti neku mrlje na odjeći, Alexa mu može savjetovati određeni proizvod, na pitanja oko putovanja, prijevoza i smještaja, Alexa može ponuditi preporučiti određene hotele i agencije.

Za takve preporuke i savjete kompanije bi mogle plaćati dobar novac i cijena takvog oglašavanja sigurno bi bila veća nego prilikom klasičnog guglanja.

Naravno, glasovno oglašavanje putem pametnih zvučnika velika je prilika i za Google čiji je Assistant, kako je pokazalo nedavno istraživanje, pametniji od Alexe kada je u pitanju točnost odgovora te i ova kompanija puno ulaže u pametne zvučnike, no trenutno je Amazon ipak korak ispred konkurencije te u ovoj kompaniji žele iskoristiti tržišnu dominaciju kako bi dodatno povećali prihode.

S obzirom na sve veću popularnost pametnih zvučnika, čini se kako će broj njihovih korisnika, kao i korisnika glasovnih asistenata, u budućnosti rasti velikom brzinom što će kompanijama poput Amazona i Google donijeti novi veliki izvor zarade.

Izvor: Quartz
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti