Opipljiv utjecaj klimatskih promjena: 2022. bila je najtoplija godina u povijesti ove države:

Klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem dovele do toga da će se ono što se inače događa jednom u 500 godina vjerojatno dogoditi svake tri ili četiri godine.

Hina | 05.01.2023. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Britanija je 2022. doživjela svoju najtopliju godinu u povijesti, potvrdila je u četvrtak državna meteorološka služba, rekavši da su klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem dovele do toga da će se ono što se inače događa jednom u 500 godina vjerojatno dogoditi svake tri ili četiri godine.

Met Office je objavio da je prosječna godišnja temperatura bila 10,03 stupnjeva Celzijevih, prvi put iznad 10 stupnjeva i najviša u podacima koji datiraju od 1884. godine.

Prosjek 2022. bio je 0,89 stupnjeva Celzijevih viši od prosjeka od 1991. do 2020. i 0,15 stupnjeva iznad prethodne najtoplije godine, 2014.

Slika nije dostupna Ekstremne vrućine prijete: Nastavi li se ovaj trend brojni će dijelovi Zemlje postati opasni za život

Rezultati su pokazali da bi se 10 stupnjeva Celzijevih u prirodnoj klimi dogodilo otprilike jednom u svakih 500 godina, dok bi u našoj trenutnoj klimi to moglo biti čak jednom u tri do četiri godine, rekao je znanstvenik Met Officea Nikos Christidis, komentirajući studiju koja uspoređuje trenutnu klimu s onom bez povijesnih ljudskih utjecaja.

Nalazi Met Officea, koji su potvrdili privremene rezultate objavljene krajem prosinca, dolaze kad su rekordno visoke zimske temperature zahvatile dijelove Europe na početku nove godine, zbog čega aktivisti pozivaju na brže djelovanje protiv klimatskih promjena.

Klimatski modeli Met Officea projicirali su da bi se prema onom što su nazvali scenarijem srednjih emisija prosječne britanske temperature iznad 10 stupnjeva mogle dogoditi gotovo svake godine do kraja stoljeća.

Vrućina Stručnjaci sve zabrinutiji: Svijetu prijeti "tihi ubojica" koji bi do kraja stoljeća mogao ubijati više ljudi nego rak

U srpnju je Britanija zabilježila najtopliji dan do danas s temperaturama višim od 40 stupnjeva. Prvi put od 2018. u dijelovima Engleske proglašena je suša.

Od 1884. godine, svih 10 najtoplijih godina dogodilo se nakon 2003. godine.

Čak i uz utjecaj klimatskih promjena, ne očekujemo da će svaka godina biti najtoplija dosad, rekao je Mark McCarthy, voditelj Nacionalnog centra za klimatske informacije pri Met Officeu.

Prirodna varijabilnost klime Ujedinjenog Kraljevstva znači da će uvijek postojati neke varijacije iz godine u godinu, no gledajući dugoročne trendove lako je prepoznati utjecaj klimatskih promjena tijekom vremena.

Vrućine Upozorenje iz Met Officea: 2023. godina bit će jedna od najtoplijih u povijesti

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti