Pojavila se stranica Samoizolacija.hr; Vlada: To nije naše, ne upisujte podatke!

Iz Vlade upozoravaju da se ne ostavljaju olako svoji, ali ni tuđi osobni podaci na neprovjerenim stranicama na internetu ili mobilnim aplikacijama.

Martina Čizmić | 24.03.2020. / 11:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jutros se pojavila web-stranica na adresi Samoizolacija.hr, koja na prvi pogled djeluje poput legitimne stranice nekog državnog tijela na kojoj je moguće anonimno prijaviti kršitelje samoizolacijskih mjera. 

Vjerujete da netko krši pravila samoizolacije? Budite odgovorni i prijavite takvu osobu. Sve su prijave anonimne (GDPR) i šalju se direktno MUP-u, stoji na stranici. 

No isto tako stoji i sljedeća informacija.

Servis Samoizolacija.hr ni u jednom trenutku nema pristup poslanim podacima niti te podatke pohranjuje na bilo koji način poštujući strogi pravilnik GDPR-a, već se oni putem vanjskog e-mail servisa Sendgrid prosljeđuju MUP-u na daljnju obradu, piše na stranici. 

Na stranici se osim toga nude informacije o koronavirusu koje su objavili mediji, koja su pravila samoizolacije, kome se obratiti, koji broj zvati za bilo kakve informacije (113).

Međutim, čak i letimična provjera pokazuje da adresu nije registriralo neko državno tijelo, već privatna tvrtka iz Zaprešića. 

S obzirom na to da posljednjih dana sva službena komunikacija sa Stožerom civilne zaštite, ali i ministarstvima ide preko Vladina Twitter kanala Koronavirus.hr, građani su tamo pokušali provjeriti radi li se zaista o legitimnoj stranici. 

Odgovor je bio jasan - NE!

Nije!  @mup_rh na svim platformama ima aplikaciju Povjerenje i sigurnost. Ne upisujte podatke, poručili su.

Još nije potpuno jasno zašto bi netko pokrenuo takvu stranicu odnosno servis, prikupljao podatke i onda ih navodno slao anonimno MUP-u. Koliko je zakona i pravila time prekršeno, teško je pobrojiti, ali sigurno je jedno. 

Nemojte olako ostavljati svoje, a pogotovo tuđe osobne podatke na internetu. 

U međuvremenu su iz MUP-a izvijestili kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

 

 Zanimljivo iz MUP-a su također objavili kako je stranica ugašena, no u trenutku pisanja ovog teksta (17:40 sati, op.a.) ona je i dalje bila aktivna. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti