Pojavili su se novi dokazi o porijeklu koronavirusa i uključuju kineski laboratorij u Wuhanu

Sve dok ne budemo imali konkretne dokaze o porijeklu novog koronavirusa, morat ćemo nagađati je li se proširio prirodnim putem ili na neki drugi način.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.02.2023. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je pandemija koronavirusa proglašena prije oko tri godine, i dalje nemamo konkretne odgovore na neka od ključnih pitanja vezanih za pojavu i početak širenja virusa. Kao najvjerojatnijom teorijom smatra se da je virus prešao sa šišmiša na čovjeka na tržnici u kineskom gradu Wuhanu, no postoje i brojne druge teorije koje bacaju drugo svjetlo na izbijanje pandemije koja nam je toliko izmijenila živote i iza sebe ostavila brojne mrtve.

Elon Musk i Bill Gates Gates kritizirao Muska: Poručio mu da je bolje da novac troši na cjepiva, umjesto na rakete s kojima želi osvojiti Mars

Neke od tih teorija od prvog se dana povezuju i s kineskim laboratorijem u Wuhanu, što je Kina odbacila, a dosad ih nitko nije uspio potvrditi. No kako smatraju u Ministarstvu energetike SAD-a, a na temelju nekih novih obavještajnih podataka i dokaza, uzrok zaista leži u kineskom laboratoriju. Pri tome se naglašava kako nije riječ o nekakvom namjernom puštanju virusa i njegovu korištenju kao biološkog oružja, već je virus navodno slučajno procurio iz laboratorija.

Zanimljivo, iz ovog ministarstva ranije su imali drukčiji pogled na početak pandemije, tj. nisu bili sigurni kako se virus proširio svijetom, a mišljenje su promijenili nakon tih novih obavještajnih podataka. Da bi Institut virologije u Wuhanu, na kojem se proučavaju upravo koronavirusi, mogao biti početna točka u širenju pandemije, s umjerenom dozom pouzdanosti, smatraju i u FBI-u. No The New York Times naglašava kako su američke obavještajne agencije i dalje podijeljene oko porijekla virusa, a spomenuti obavještajni podaci ministarstva (nije poznato o kakvim se točno podacima radi) nisu promijenili njihovo mišljenje.

Naime, za razliku od vodećih ljudi Ministarstva energetike, većina američkih obavještajaca smatra kako nije riječ o čvrstim dokazima koji bi mogli s velikom sigurnošću sugerirati da je novi koronavirus zaista pobjegao iz kineskog laboratorija. Neki od njih smatraju kako će biti jako teško, a možda i nemoguće utvrditi porijeklo virusa, s obzirom na to da Kinezi nisu pokazali preveliku želju za suradnjom u pronalaženju izvora virusa.

Kada bi imali tu informaciju, odnosno kada bi znali kako se virus počeo širiti svijetom, znanstvenici smatraju da bi se mogli puno bolje pripremiti za buduće pandemije, odnosno možda bi mogli spriječiti širenje nekakvog budućeg virusa koji će biti opasan i protiv kojeg nećemo imati obranu.

Slika nije dostupna WHO upozorava: Pandemija COVID-19 zapravo nikad nije prestala

Dok ne budemo imali konkretne dokaze o porijeklu virusa (što, dakle, možda nikada nećemo imati), ostaju nam samo razne teorije o novom koronavirusu koje su manje ili više vjerojatne, no niti jedna, barem zasad, nije bazirana na neoborivim dokazima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti