Gates kritizirao Muska: Poručio mu da je bolje da novac troši na cjepiva, umjesto na rakete s kojima želi osvojiti Mars

U jednom intervjuu Gates je odgovarao na pitanja o Elonu Musku s kojim, to je dobro poznato, nije u najboljim odnosima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2023. / 12:52

Elon Musk i Bill Gates
Elon Musk i Bill Gates (Foto: Afp)

Poznato je kako odnos Elona Muska i Billa Gatesa nije idealan te da među njima vlada napetost. Musk je tako optužio Gatesa da se kladio na pad dionica Tesle, a nije mu zaboravio niti to što se, prilikom odluke o kupovini električnog automobila, odlučio za Porsche Taycan, a ne za Teslu. Također, u svom stilu putem Twittera, jednom je objavio i uvredljivu fotografiju Gatesa koju je naknadno izbrisao.

Slika nije dostupna Gates ponovno u raspoloženju proroka: "Imat ćemo još jednu pandemiju, bit će to drugačiji patogen"

Bill Gates prošli je tjedan dao intervju za BBC u kojem je, među inim, govorio i o Musku, odnosno odgovarao je na pitanje smatra li Muska filantropom, na što je dao negativan odgovor. No napomenuo je kako se to u budućnosti može promijeniti, uz naglasak kako stvari poput Tesle imaju pozitivan učinak, iako nije riječ o filantropiji.

Također, u intervjuu su se dotakli i pitanja Muskove vizije oko Marsa, odnosno njegove kolonizacije. SpaceX čak priprema i raketu s kojom želi otići tamo gdje još nismo bili, odnosno vjeruje kako bi sa Starshipom jednom u budućnosti mogao poslati ljude na Mars. Pred tim (potencijalnim) putovanjem brojni su izazovi i proći će još godine, ako ne i desetljeća do pokušaja ostvarivanja te vizije u koju će biti potrebno uložiti veliki novac, desetke, ako ne i stotine milijardi dolara.

No ako pitate Billa Gatesa, postoje puno bolji i za čovječanstvo korisniji načini na koje se može potrošiti i o kojima bi Elon Musk mogao razmisliti. Umjesto da milijarde troši na osvajanje Marsa, on bi taj novac mogao potrošiti na npr. - razvoj cjepiva. Možete kupiti cjepiva protiv ospica i spasiti živote za tisuću dolara po spašenom životu, komentirao je Gates.

Slika nije dostupna Gates trola Bezosa i Muska zbog putovanja u svemir

To te na neki način prizemlji. Ne idi na Mars, poručio mu je. Podsjetimo, Gates je putem svoje organizacije koju je pokrenuo s bivšom ženom Melindom do sada potrošio milijarde dolara na razvoj cjepiva, a bio je iznimno aktivan i tijekom vrhunca pandemije koronavirusa, zbog čega su ga mnogi prozvali i glavnim krivcem za pandemiju.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti