Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na neočekivane probleme održavanja poslovnih sastanaka u metaversu

Microsoftov stručnjak upozorava da bi se prevaranti na sastancima u metasvemiru mogli predstavljati kao kolege ili šefovi kompanija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.03.2022. / 11:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema viziji Marka Zuckerberga i drugih zagovaratelja metaversa, poslovni sastanci u budućnosti umjesto uživo ili putem Zooma, kako su mnogi na to navikli protekle dvije godine, održavat će se u virtualnom svijetu. Klasične urede zamijenit će digitalno okruženje, a ljude bi u takvom okruženju trebali zamijeniti njihovi avatari.

Slika nije dostupna Startup razvija tehnologiju koja će omogućiti da osjetite stvarnu bol u virtualnom svijetu

Osim što korištenje avatara tijekom poslovnih sastanaka može izgledati prilično neozbiljno, iz Microsofta upozoravaju na još jedan puno veći problem metaversa, a to je - sigurnost. Potencijalni sigurnosni problemi u virtualnim svjetovima u kojima ljude predstavljaju avatari puno su veći nego što se to može i zamisliti, napisao je na blogu izvršni potpredsjednik Microsofta za sigurnost Charlie Bell.

On se pita tko može garantirati da avatar s kojim komunicirate u virtualnom svijetu predstavlja baš osobu za koju se predstavlja. Npr. što ako je avatar s kojim razgovarate u metaversu i koji predstavlja vašeg šefa ili kolegu u biti - prevarant? Takvoj se osobi na virtualnom sastanku mogu predati važni i povjerljivi podaci, odnosno može se poslušati njegove upute koje pravi šef nikada ne bi dao.

Bell kaže kako bi se u takvom slučaju aktualni napadi poput phishinga i prijevara kakvi se danas najčešće vrše putem emaila, samo mogli prebaciti u metaverse, odnosno takve bi prijevare omogućile da neovlaštena osoba iskoristi lažni identitet i prisustvuje sastancima.

Slika nije dostupna Manchester City gradi svoj stadion Etihad i u metaversu

Da bi se takve situacije, a koje mogu imati katastrofalne posljedice za tvrtke, izbjegle, Bell kaže kako treba djelovati već danas. Kao rješenje naglašava dijeljenje informacija, kao i suradnju na tehnologijama koje se koriste u metaversu. Također, kao i za prijavu na današnje servise, i metaverse treba usvojiti multifaktorsku autentifikaciju, dok bi veliku ulogu trebali imati i IT administratori koji će “kontrolirati iskustva” virtualnih svjetova, odnosno voditi računa o tome da neka neovlaštena osoba ne pristupi metasastanku.

Izvor: Digital Trends

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti