Sjeverna Koreja gradi dvije napredne podmornice koje mogu nositi njihove balističke rakete

Prve vijesti da Sjeverna Koreja priprema izgradnju naprednih podmornica koje mogu prenositi i balističke projektile pojavila se još 2016. godine. Južnokorejska agencija Jonhap sad piše da su dvije takve podmornice u izgradnji u Sjevernoj Koreji.

Branimir Vorša | 03.11.2020. / 10:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjeverna Koreja gradi dvije nove podmornice koje će moći ispaljivati i balističke rakete, piše južnokorejska agencija Jonhap, citirajući izvore iz južnokorejske nacionalne obavještajne službe.

Vijest dolazi uoči devete runde razgovora na visokoj razini između Južne Koreje i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji bi se trebali održati ovaj tjedan i čija glavna je glavna tema sjevernokorejski nuklearni program.

Svoja najnovija vojna dostignuća Sjeverna Koreja pokazala je u listopadu, kad su testirali podmorničku balističku raketu te novu interkontinentalnu balističku raketu. Time su obilježili i 75. godišnjicu osnutka vladajuće Radničke partije.

Unatoč najnovijim sjevernokorejskim vojnim postignućima, šef južnokorejske Agencije za obrambeni razvoj, Nam Sea-kyu, ističe da je južnokorejska tehnologija i dalje znatno naprednija i da je Južna Koreja može presresti i najnovije balističke projektile koje je razvila Sjeverna Koreja.

Nuklearni program Sjeverne Koreje predmet je međunarodne zabrinutosti već desetljećima. Ta je zemlja s SAD-om održala dva summita o deknuklearizaciji 2018. i 2019. godine, no pregovori su u potpunosti stali nakon što je Washington zahtijevao da Pjongjang rastavi sva svoja nuklearna postrojenja u zamjenu za popuštanje međunarodno nametnutih sankcija. Sjeverna Koreja tražila je popuštanje dijela sankcija prije početka denuklearizacije.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti