Soroš i Gates zajedno u akciji: Predvode preuzimanje britanske tvrtke koja proizvodi superjeftine testove za COVID-19

Skupina investitora predvođena Soroševim fondom za ekonomski razvoj (SEDF) te Zakladom Billa i Melinde Gates financira preuzimanje britanske tvrtke za dijagnostičku tehnologiju Mologic, koja je razvila brzi 10-minutni test na COVID-19.

Branimir Vorša | 20.07.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi provela akviziciju Mologica, skupina međunarodnih investitora predvođenih Georgeom Sorošem i Billom Gatesom pokrenula je socijalnu tvrtku Global Access Health (GAH), čiji je cilj proširiti pristup jeftinijoj medicinskoj tehnologiji.

Članovi GAH-a navodno žele uložiti više od 41 milijardu dolara u preuzimanje Mologica. Prijenos vlasništva uključit će kupovinu svih Mologicovih dionica, uključujući i onih koje drže dva privatna ulagača, Foresight Group LLP i Calculus Capital.

U ovoj jedinstvenoj transakciji filantropska sredstva i ulagači rade zajedno... kako bi omogućili najmodernijim komercijalnim tvrtkama da usmjere svoje resurse na rješavanje jednog od trenutačno najvećih svjetskih zdravstvenih problema, rekao je Sean Hinton, izvršni direktor SEDF-a, komentirajući kupovinu Mologica.

Mologic je osnovan 2003. godine i bavi se proizvodnjom testova za različite bolesti, a nedavno su dobili oznaku CE (Conformité Européenne) za svoje COVID-19 testove, koje kompanija planira prodavati po cijeni od jednog dolara po komadu (oko 6,5 kuna).

Mologicov šef Mark Davis pozdravio je preuzimanje tvrtke te dodao kako to znači i preobrazbu te kompanije prema socijalnom poslovanju, za koje je rekao da je "logičan, namjeran i prirodan korak fokusiran prema omogućavanju cijenom pristupačne dijagnostike i biotehnologije dijelovima svijeta koji su ostali zapostavljeni neumornom potjerom za profiterstvom".

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti