Srednjoškolci, pokažite svoju ljubav prema znanosti na natjecanju "Znanstvenik u meni!"

Prijave su već otvorene i traju do 20. prosinac 2020.

Martina Čizmić | 23.10.2020. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Natjecanje u komunikaciji znanosti „Znanstvenik u meni!” namijenjeno srednjoškolcima i srednjoškolkama u Republici Hrvatskoj i ove je godine organizirano pod budnim okom tima studenata, znanstvenika i komunikatora znanosti.

Od natjecatelja se očekuje da samostalno ili u paru izaberu temu iz bilo kojeg znanstvenog područja o kojoj će napraviti rad - snimiti videozapis u trajanju od dvije do četiri minute u kojemu predstavljaju izabranu temu na zanimljiv, razumljiv i inovativan način, a najboljih 8 do 15 natjecatelja bit će pozvano u završnicu natjecanja gdje će nastupiti uživo pred žirijem i publikom te će biti proglašeni i nagrađeni pobjednici natjecanja.

Ove godine uvedena je i nova kategorija natjecanja za samostalne istraživačke radove. Ako se učenici odluče za sudjelovanje na natjecanju u toj kategoriji trebali bi priložiti PDF samog znanstvenog rada i/ili detaljno u istom PDF-u opisati metodologiju i rezultate istraživanja kako bi rad mogao biti pravilno recenziran. Videozapisi i nastupi natjecatelja u ovoj kategoriji mogu trajati dulje – do 7 minuta (odnosno, 7:30 za videozapise), a boduju i nagrađuju se odvojeno od ostalih kategorija. Svi nastupi koji se baziraju na originalnim istraživanjima moraju biti prijavljeni u ovu kategoriju.

U prethodne dvije godine, koliko se održava ovo natjecanje, prijavljeni radovi nudili su pregršt različitih znanstvenih tema predstavljenih na jednostavan i ljudima blizak način. Od super poznatog super-ljepila i njegovih raznih primjena, preko čajanke i spavanja, pa sve do raznih socioloških tema, sve je to zaintrigiralo naše srednjoškolce koji su domišljato preuzeli inicijativu samostalne interpretacije ovih tema i uključili se u zabavnu avanturu pronalaska znanstvenika u sebi. Sve dosadašnje radove moguće je pronaći na web stranici natjecanja.

Natjecanje Znanstvenik u meni 2020. suorganiziraju Educateam i Društvo za edukaciju van okvira kroz neprofitnu inicijativu Together for Knowledge Initative.

U žiriju koji ocjenjuje pristigle radove nalazi se pet stručnjaka: Branimir Bertoša, kemičar, izvanredni profesor na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu; Sofia Ana Blažević, biologinja, docentica na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu;  Mario Borna Mjertan, student matematike na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, voditelj projekta "Znanstvenik u meni!"; Ivica Smolić, fizičar, izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te Nikolina Šoštarić, kemičarka, doktorand na KU Lueven u Luevenu, Belgiji.

Završnica natjecanja održat će se 20. ožujka 2021. kada će najboljim natjecateljima biti uručene i vrijedne nagrade. 

Više informacija o natjecanju, kao i kako se prijaviti možete potražiti na službenoj stranici natjecanja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti