Stručnjak koji je radio na oksfordskom cjepivu otkrio kad bi se život mogao vratiti u normalu: "Prvi sam koji to kažem, ali smjelo to kažem"

Svijet je s olakšanjem dočekao fantastične vijesti o Pfizerovu cjepivu protiv COVID-19 i njegovoj učinkovitosti. Stručnjaci s uglednog britanskog Sveučilišta u Oxfordu sada jasno poručuju da se bliži kraj pandemije novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 10.11.2020. / 13:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nade u okončanje pandemije novog koronavirusa koja je dosad nanijela nasagledivu štetu, i u ljudskim žrtvama, i u gospodarskom smislu, drastično su porasle nakon vijesti o 90-postotnoj učinkovitosti Pfizerova cjepiva protiv COVID-19. Neki stručnjaci smatraju da bismo iz ove noćne more mogli izaći i već na proljeće.

Na Pfizerovu vijest o učinkovitosti njihova cjepiva protiv COVID-19, koje se nalazi u zadnjoj fazi kliničkih testiranja i čiji prvi rani rezultati kažu da je čak 90 posto učinkovito protiv te bolesti, indeksi na burzama diljem svijeta skočili su do rekordnih visina.

Slika nije dostupna Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV objasnio kako funkcionira novo cjepivo protiv koronavirusa

No iz konkurentskog tabora, onog s Oxforda, stiže reakcija koja bi mogla unijeti još više optimizma o povratku u normalu i konačnog kraja pandemije novog koronavirusa.

Naime, profesor John Bell sa Sveučilišta u Oxfordu, koji je sudjelovao i u razvoju cjepiva s tog sveučilišta, ističe da je Pfizerovo cjepivo pokazalo nevjerojatnu razinu efikasnosti.

To bi moglo značiti povratak u normalu do proljeća. Prvi sam koji to kaže, ali smjelo to kažem, rekao je za BBC profesor Bell.

Slika nije dostupna Ohrabrujuća objava Pfizera: Cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u više od 90 posto slučajeva

Slika nije dostupna Pfizerova objava o obećavajućem cjepivu razbudila europske burze i unijela optimizam, ali i naštetila nekim tvrtkama

Još jedan profesor s Oxforda razdragano je dočekao Pfizerovu vijest.

Ta mi je vijest izmamila osmjeh od uha do uha. Olakšanje je vidjeti tako pozitivne rezultate tog cjepiva, a to je dobra stvar i općenito za cjepiva protiv koronavirusa. Naravno, trebamo vidjeti više detalja i pričekati konačne rezultate, kaže porfesor Peter Horby.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti