Pfizerova objava o obećavajućem cjepivu razbudila europske burze i unijela optimizam, ali i naštetila nekim tvrtkama

Tvrtke koje su profitirale u pandemiji, odjednom su se našle na silaznoj putanji.

Martina Čizmić | 09.11.2020. / 16:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Objava američkog Pfizera da je njegovo cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u više od 90 posto slučajeva nije dočekana s oduševljenjem samo u znanstvenoj zajednici, već i na burzama.

Vijest je probudila optimizam u investitorima i pokrenula trgovinu dionicama što je rezultiralo rekordnim rastom svjetskih burzi.

Slika nije dostupna Ohrabrujuća objava Pfizera: Cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u više od 90 posto slučajeva

Indeks MSCI, koji prati dionice u 49 zemalja, zabilježio je rast od jedan posto, te nastavio pozitivan trend iz prošlog tjedna.

Europski STOXX 600 indeks popeo se za gotovo četiri posto, na razine od prije početka pandemije i to zahvaljujući trgovanju dionicama zrakoplovnih tvrtki i putničkih agencija. No, možda najveći rast zabilježila je nafta čija se cijena popela za ukupno osam posto odnosno na 42,6 dolara po barelu.

Analitičari ističu kako je ovo pokazatelj da će ekonomski pad diljem svijeta biti samo kratkotrajan te da neće biti dugotrajnijih problema zbog pandemije.

Iako je još uvijek prerano procjenjivati kad bi se naši životi i tržišta mogla vratiti u normalu, vijesti o cjepivu dobro će doći pogotovo industrijama koje su najteže pogođene pandemijom COVID-19, istaknuo je analitičar Timothy Graf za Reuters.

I dok su klasične dionice rasle na krilima vijesti o cjepivu, jedna se dionica strmoglavila. Dionice internetskog servisa za videokonferencije Zoom pale su za čak 16 posto, da bi se nešto kasnije taj pad ublažio i iznosio oko 13 posto. Te su dionice od početka godine bilježile strahovit rast. Tako je njihova cijena u petak iznosila 500 dolara što je gotovo 650 posto više nego u isto vrijeme prije godinu dana. Pad nakon objave vijesti o cjepivu, dionice Zooma gurnuo je na razinu iz rujna.

I druge tvrtke koje su profitirale od činjenice da su ljudi prisiljeni raditi od kuće, zabilježile su pad vrijednosti svojih dionica, iako ne tako izrazit kao Zoom.

Svaka pozitivna vijest o cjepivu je dobra vijest za svjetsko gospodarstvo i nudi perspektivu oporavka i normalizacije u 2021. godini, istaknuo je za Reuters, analitičar Kenneth Broux.

Izvor: Reuters, Markets Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti