Pfizer objavio da je njihovo cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u više od 90 posto slučajeva

U Pfizeru se nadaju kako bi mogli dobiti dozvolu za korištenje cjepiva na tržištu prije kraja ove godine.

Martina Čizmić | 09.11.2020. / 13:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Utrka za pronalaskom i proizvodnjom učinkovitog cjepiva protiv COVID-19 ušla je u samu završnicu. Tako je američka farmaceutska tvrtka Pfizer objavila da su preliminarni podaci pokazali kako je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u čak 90 posto slučajeva.

Pfizer i njemački partner BioNTech SE objavili su i kako zasad nisu imali većih nuspojava od cjepiva pa se očekuje kako bi još ovog mjeseca mogli zatražiti odobrenje od američkih regulatora za primjenu cjepiva. Pretpostavlja se da će zatražiti hitno odobrenje za primjenu cjepiva u pacijenata u dobi između 16 i 85 godina, čime bi se pokrila većina populacije. Da bi dobili to odobrenje, moraju prikupiti dva mjeseca podataka od barem polovice ispitanika uključenih u kliničko ispitivanje.

Slika nije dostupna Fauci: Prva cjepiva u SAD-u najvjerojatnije tek krajem godine, život se neće vratiti u "normalu" ni 2021.

Slika nije dostupna Više cjepiva protiv COVID19 je u trećoj fazi kliničkih testiranja, no što znači da su "učinkovita" i trebamo li se brinuti?

Danas je velik dan za znanost i čovječanstvo, istaknuo je Pfizerov direktor Albert Bourla te dodao: Došli smo do ključnog trenutka u razvoju cjepiva u trenutku kad je ono svijetu najpotrebnije.

Pfizer je objavio kako je njihovo cjepivo dobrovoljcima dano u obliku dviju doza uz tri tjedna razmaka. Nije poznato koliko je ispitanika na kraju razvilo bolest COVID-19 unatoč cjepivu.

S obzirom na to da iz Pfizera tvrde da je cjepivo zaštitilo više od 90 posto dobrovoljaca, to je i više nego dovoljna razina zaštite u odnosu na onu koju američki regulator FDA traži za cjepivo protiv koronavirusa.

Kako bi potvrdio učinkovitost, Pfizer će nastaviti s testiranjem, vjerojatno do sredine prosinca, nakon čega bi svi podaci iz kliničkih testiranja trebali biti revidirani i objavljeni u medicinskom časopisu.

Inače, Pfizer i BioNTech imaju potpisan ugovor s američkom vladom za isporuku 100 milijuna doza cjepiva, ali i za isporuku cjepiva Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu i EU-u. Kako bi uspjeli ispuniti te ugovore, u Pfizeru su počeli s proizvodnjom cjepiva i prije no što su znali za njegovu učinkovitost te procjenjuju kako bi do kraja godine mogli proizvesti 50 milijuna doza, dok bi sljedeće godine proizveli vrtoglavih 1,3 milijarde doza.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti