Nade u okončanje pandemije novog koronavirusa koja je dosad nanijela nasagledivu štetu, i u ljudskim žrtvama, i u gospodarskom smislu, drastično su porasle nakon vijesti o 90-postotnoj učinkovitosti Pfizerova cjepiva protiv COVID-19. Neki stručnjaci smatraju da bismo iz ove noćne more mogli izaći i već na proljeće.

Na Pfizerovu vijest o učinkovitosti njihova cjepiva protiv COVID-19, koje se nalazi u zadnjoj fazi kliničkih testiranja i čiji prvi rani rezultati kažu da je čak 90 posto učinkovito protiv te bolesti, indeksi na burzama diljem svijeta skočili su do rekordnih visina.

No iz konkurentskog tabora, onog s Oxforda, stiže reakcija koja bi mogla unijeti još više optimizma o povratku u normalu i konačnog kraja pandemije novog koronavirusa.

Naime, profesor John Bell sa Sveučilišta u Oxfordu, koji je sudjelovao i u razvoju cjepiva s tog sveučilišta, ističe da je Pfizerovo cjepivo pokazalo nevjerojatnu razinu efikasnosti.

To bi moglo značiti povratak u normalu do proljeća. Prvi sam koji to kaže, ali smjelo to kažem, rekao je za BBC profesor Bell.

Još jedan profesor s Oxforda razdragano je dočekao Pfizerovu vijest.

Ta mi je vijest izmamila osmjeh od uha do uha. Olakšanje je vidjeti tako pozitivne rezultate tog cjepiva, a to je dobra stvar i općenito za cjepiva protiv koronavirusa. Naravno, trebamo vidjeti više detalja i pričekati konačne rezultate, kaže porfesor Peter Horby.

Izvor: The Guardian