Upaljen je crveni alarm za čovječanstvo: Opasno smo blizu prelaska kritične granice povećanja globalne temperature

Na konferenciji IPCC-a objavljen je izvještaj o ljudskom utjecaju na klimatske promjene, odnosno koliko je ljudska aktivnost utjecala na vremenske ekstreme kojima svjedočimo u posljednje vrijeme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.08.2021. / 11:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici diljem svijeta složni su da su klimatske promjene jedan od glavnih uzroka ekstremnim vremenskim uvjetima kojima svjedočimo posljednjih godina, ali i posljednjih dana. Rekordne vrućine, suše, veliki požari diljem planete, kao i poplave koje su nedavno zadesile Europu i Kinu upozorenje su na ono što nam se potencijalno sprema u budućnosti.

Jedan od uzroka klimatskih promjena i zagrijavanja planeta jest djelovanje ljudi, a koliko su zaista ljudske aktivnosti utjecale na klimatske promjene i globalno zagrijavanje, danas je objavilo međuvladino povjerenstvo o klimatskim promjenama (IPCC), tijelo Ujedinjenih naroda koje proučava upravo ljudski utjecaj na klimu.

Rezultati njihova istraživanja, nije teško zaključiti, nisu optimistični. Način na koji ljudska aktivnost mijenja klimu na Zemlji je “bez presedana”, a promjene kojima svjedočimo su ne samo neizbježne već i - nepovratne. U izvještaju se navodi kako je površinska temperatura Zemlje, u odnosu na razdoblje prije industrijske revolucije, porasla za 1,1 stupanj Celzijus te sada ide prema porastu od 1,5 stupnjeva. Globalni lideri upravo su tu granicu porasta od 1,5 stupnjeva Celzijusa izdvojili kao kritičnu točku koju moramo izbjeći kako bi izbjegli najgore scenarije.

Za to je potrebno smanjiti emisiju stakleničkih plinova, ali i ukloniti ugljični dioksid iz atmosfere, no čak i prema najoptimističnijim scenarijima prema kojima bi emisije stakleničkih plinova počele s padom danas te bi se postigla ugljična neutralnost do 2050. godine, znanstvenici smatraju kako će rast temperature prijeći tu granicu od 1,5 stupnjeva. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres ovaj izvještaj smatra “crvenim alarmom za čovječanstvo” upozorivši kako je granica porasta globalne temperature od 1,5 stupnjeva Celzijusa opasno blizu.

U izvještaju IPCC-a stoji i da su posljednjih pet godina najtoplije od 1850. godine, stopa porasta razine mora gotovo je utrostručena u odnosu na razdoblje između početka prošlog stoljeća do 1971. godine, a kao najvjerojatniji (90 posto) glavni pokretač povlačenja ledenjaka i smanjenja leda na Arktiku jest - ljudsko djelovanje. U odnosu na sredinu prošlog stoljeća, toplinski ekstremi poput toplinskih valova postali su učestaliji, dok su “hladni događaji” postali rjeđi i slabiji.

Konferencija IPCC-a o utjecaju ljudi na klimatske promjene upravo je u tijeku te se izvještaj objavljuje tri mjeseca prije UN-ove konferencije o klimatskim promjenama kojoj će prisustvovati brojni globalni lideri od kojih se očekuje poduzimanje bržih i konkretnijih akcija.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti