Uznemirujuće otkriće znanstvenika: Mikroplastika možda za sobom povlači opasne parazite iz fekalija sve do mora i oceana

Laboratorijski eksperimenti pokazali su da se paraziti iz fekalija vežu za mikroplastiku u izrazito velikoj koncentraciji te da na taj način mogu putovati, možda sve i do mora i oceana.

Branimir Vorša | 27.04.2022. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tri parazita koji uzrokuju bolesti pronađena u mačjem i ljudskom izmetu možda bi mogla putem mirkoplastike doći sve i do mora, gdje bi potencijalno mogli uzrokovati bolesti u morskom životu.

Već znamo da se kolonije bakterija, virusa i parazita koji vole vodu mogu pričvrstiti za mikroplastiku (plastične čestice promjera manje od 5 milimetara), ali ovo je prvi put da se pokazalo kako kopneni paraziti "stopiraju" na krhotinama mikroplastike u morskoj vodi.

Ono što smo po prvi put pokazali jest da se paraziti koji dolaze iz životinjskog ili ljudskog izmeta na kopnu, za koje je poznato da inficiraju ljude i životinje, zapravo mogu zalijepiti ovu plastiku, a koncentracija parazita na površini plastike je stvarno prilično značajna, kaže Karen Shapiro sa Kalifornijskog sveučilišta, Davis.

Kako bi istražili, Shapiro i njezini kolege prvo su stavili mikroplastiku, uključujući sferična mikrozrnca i duga mikrovlakana, u morsku vodu na 14 dana kako bi omogućili rast ljepljivog sloja bakterija na njihovim površinama, tvoreći zajednicu poznatu kao "plastisfera".

Plassfera tvori pokrivač od gnjecavog, ljepljivog materijala u kojem stvari mogu biti fizički zarobljene, kao što je način rada klopki za muhe, kaže Shapiro.

Zatim su mikroplastiku stavili u čaše koje sadrže ili samu morsku vodu ili morsku vodu kontaminiranu jednim od tri kopnena parazita – Toxoplasma gondii, Cryptosporidium parvum ili Giardia enterica.

Kod ljudi T. gondii može uzrokovati simptome slične gripi kao što su umor i bolovi u mišićima. Parazit je također povezan sa smrću morskih sisavaca kao što su morske vidre, dupini i tuljani. U međuvremenu, poznato je da C. parvum i G. enterica uzrokuju probleme s crijevima koji mogu biti smrtonosni kod male djece i one s potisnutim imunološkim sustavom.

Snimajući uzorke tijekom sedam dana, istraživači su otkrili da su paraziti prešli iz morske vode na mikroplastiku. Od prvog dana, iznad 10 puta više parazita pronađeno je na jednom gramu mikrozrnaca, nego u jednom mililitru morske vode. Za mikrovlakna je bilo najmanje 1000 puta više parazita po gramu plastike nego u jednom mililitru morske vode.

Ne znamo zašto mikrovlakna privlače više parazita u usporedbi s mikrozrncima, ali oni čine većinu mikroplastike, što znači da bi to moglo imati jako važne posljedice, ističe Shapiro.

Rezultati istraživanja, objavljenog u znanstvenom časopisu Science Reports, ističu potrebu za smanjenjem upotrebe plastike i prilagodbom naših sustava za pročišćavanje vode za hvatanje plastičnih zagađivača, dodaje Shapiro.

Ovo istraživanje pruža dodatni dokaz da se mikroplastika može povezati sa štetnim patogenima, uključujući one koji uzrokuju teške bolesti kod ljudi, kaže Alice Horton iz Nacionalnog centra za oceanografiju u Velikoj Britaniji.

Križanje mikroplastike i tri ozbiljna parazita u morskoj vodi trebalo bi podići crvene zastave za sve, od onih koji se nalaze na plaži do onih koji štite divlje životinje, kaže Mary Donohue sa Sveučilišta Hawaii, koja nije bila uključena u posao.

Istraživači se sada nadaju da će istražiti mogu li paraziti zalijepljeni za mikroplastiku u našim plovnim slatkovodnim rutama doista stopirati sve do oceana kako bi prešli mora i zarazili morski život.

Laboratorijski rad je ključan za razumijevanje procesa u kontroliranom okruženju, ali u konačnici će biti potrebno istraživanje odnosa plastike oceana - svih veličina i ovih bolesti u stvarnim uvjetima, kaže Donohue.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti