Znanstvenici otkrili dosad nepoznate bakterije na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Jesu li one ključ za naseljavanje drugih planeta?

Do sad je s Međunarodne svemirske postaje prikupljeno oko 1000 uzoraka koji tek trebaju biti dostavljeni na analizu na Zemlju.

Martina Čizmić | 16.03.2021. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tri nepoznata mikroba pronađena na Međunarodnoj svemirskoj postaji mogla bi biti ključna za naseljavanje Marsa, objavili su iz NASA-e.

Naime, kako su istaknuli, tijekom provođenja pokusa na Međunarodnoj svemirskoj postaji, otkrivena su četiri soja bakterija na različitim dijelovima postaje, od čega su tri potpuno nepoznate znanstvenicima.

Nepoznata bakterija otkrivena je u starom HEPA filteru, koji je vraćen na zemlju 2011. godine. Dvije su pronađene na gornjem panelu postaje, dok je četvrta pronađena na površini stola za jelo.

Prva bakterija identificirana je kao Methylorubrum rhodesianum, dok preostale dobile kodna imena IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5. Za sad je jedino poznato da pripadaju obitelji Methylobacteriaceae, koja je poznata po tome da potiče rast biljaka i pomaže biljkama da se obrane od patogena odnosno bolesti. Upravo bi ih to moglo učiniti veoma zanimljivima znanstvenicima koji razmatraju načine kako omogućiti nastanjivanje drugih planeta.

Činjenica da su bakterije preživjele odnosno razvile se u uvjetima mikrogravitacije moglo bi ukazivati na to da mogu preživjeti i druge ekstremne uvjete na drugim planetima, odnosno mogle bi pomoći u razvoju biljaka koje bi se mogle u takvim uvjetima uzgajati.

Želimo li uzgajati biljke na ekstremnim mjestima, gdje su resursi oskudni, izolacija novih mikroba koji potiču rast biljaka u takvim stresnim uvjetima je nužna, istaknuli su Kasthuri Venkateswaran i Nitin Kumar Singh iz NASA-inog laboratorija JPL.

Do sad je s Međunarodne svemirske postaje prikupljeno oko 1000 uzoraka koji tek trebaju biti dostavljeni na analizu na Zemlju.

Znanstvenici ističu kako bi bilo dobro da, umjesto da se uzorci vraćaju na Zemlju, ostanu na Međunarodnoj svemirskoj postaji, gdje bi ih se proučavalo u mikrobiološkom laboratoriju.

Trebamo integriran sustav za mikrobiološki nadzor koji prikuplja, obrađuje i analizira uzorke u svemiru, koristeći molekularnu tehnologiju. To bi NASA-i i drugim zemljama sa svemirskim ambicijama omogućilo da razviju siguran i održiv način za dugotrajno istraživanje svemira, dodaju Venkat i Singh.

No, iako ovakva otkrića bude nadu u to da je naseljavanje drugih planeta na kojima vladaju ekstremni vremenski uvjeti, ipak moguće, znanstvenici ističu da je to još uvijek samo san koji će se možda realizirati u dalekoj budućnosti.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti