Automobili postaju roboti

Na ovogodišnjem TechCrunh Disrupt evetu, Googleov CEO Eric Schmidt istaknuo je da je pogreška što su automobili izmišljeni prije računala, te kako bi automobili trebali sami voziti. Pa pretpostavljate, Google radi na tajnom projektu.

Zimo Zimo Zimo | 10.10.2010. / 11:55

Automobili postaju roboti

Na ovogodišnjem TechCrunch Disrupt eventu, Googleov CEO Eric Schmidt istaknuo je da je pogreška što su automobili izmišljeni prije računala, te kako bi automobili trebali sami voziti. Pa pretpostavljate, Google radi na tajnom projektu.

Google je razvio tehnologiju za samostalno upravljanje automobila koju već testiraju na pravim cestama. Auto, u ovom slučaju Toyota Prius, opremljen je video kamerama, senzorskim radarima i laserskim daljinometarom pomoću kojeg locira sve što se nalazi okolo njega (montirano na krovu), dok za navigaciju koristi Google Maps. Sve je to omogućeno preko Googleovih podatkovnih centara koji mogu obraditi ogromne količine podataka prikupljenih od strane njihovih automobila prilikom mapiranja terena.

Google je izjavio kako su sakupili najbolje inžinjere za rad na ovom projektu, te kako se automobili nikad ne testiraju bez prisutva čovjeka. Vozač uvijek pazi na upravljač u slučaju da nešto pođe neplanirano, dok drugi inžinjer prati što se dogadađa sa software-om koji upravlja automobilom. Zanimljivo je napomenuti da se na testiranju dogodio samo jedan manji incident, i to ne krivicom Googlea. Oni najoptimističniji kažu kako ćemo ovakve automobile početi koristiti tek za 8. godina.

Ono čega smo se odmah sjetili jest film 'Demolition Man' u kojem glumi Sylvester Stallone i Sandra Bullock, gdje se pojavljuju slični automobili. Hoće li Google promijentiti i način na koji upravljamo automobilima?

Photo via [NYTimes]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti