Google službeno predstavio svoj prvi pravi pametni telefon — Pixel

Na konferenciji za novinare u San Franciscu, Google je predstavio svoj prvi pametni telefon — Pixel.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 04.10.2016. / 18:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se već danima najavljivao ovaj uređaj, te je procurilo i dosta informacija o Pixelu, sada su stvari službene. Naime, Googleov prvi pravi pametni telefon, kojeg su u potpunosti izradili u samoj kompaniji ‘iznutra i izvana’, nosi ime Pixel i dolazi u dvije dimenzije 5 inča i 5.5 inča. Uređaj je izrađen od unibody aluminijskoj kućišta i poliranog stakla. Na prednjoj strani se nalazi HD AMOLED zaslon, dok se ispod ‘haube’ nalazi Qualcomm Snapdragon 2x procesor s četiri jezgre na 1.6GHz, 4GB RAM-a, čitač otisaka prstiju, 32 ili 128GB interne memorije, USB Type-C i za razliku od Appleovog iPhonea 7 — 3.5 mm jack za slušalice.

Ključna stvar ovog uređaja je kamera kojom se Google hvali kako ne “strši” van kućišta, što se naravno odnosilo na Samsung i Apple, te kako je ovo ‘najbolja kamera ugrađena u pametni telefon ikada’. Bez obzira na Googleove riječi hvale, prvo treba pričekati testove koji će pokazati koliko je zapravo Googleova kamera dobra naspram najvećih konkurenata Applea i Samsunga. 

Nastavno na kameru, Pixel ima i vrlo dobro riješen video te dolazi s predinstaliranim softverom za stabilizaciju videa koje prema, promotivnom videu, izgleda prilično dobro. Za sve Pixel korisnike, Google je ponudio i beskonačno prostora za sve slike u full rezoluciji te video snimke u 4K koje možete pohraniti na Google Cloud.

Nadalje, Pixel je prvi pametni telefon koji će imati ugrađen novi Google Assistant, osobni asistent s umjetnom inteligencijom koji se pokazao kao vrlo dobar.

Uređaj dolazi u tri boje, ‘Quite Black’, ‘Really Blue’ i ‘Very Silver’. Uređaj će od danas biti dostupan u određenim zemljama, naravno bez Hrvatske i susjednih zemalja, po cijeni od 649 dolara. 

Iako je Google poprilično kasno ušao na tržište pametnih telefona, vrijeme će pokazati koliko će ljudi biti zainteresirani kupiti njihov novi uređaj koji ne nudi ništa spektakularno naspram konkurencije. Dizajn je moderan, no od Googlea se ipak očekuje malo više, barem prema našem ukusu.

Sve u svemu, Google je zakoračio u jedan novi svijet u kojem će se morati boriti protiv starosjedioca Samsunga i Applea. Sretno im bilo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti