Kontroverzni manifest Googleova inženjera podijelio IT-zajednicu

Svijet pozorno promatra poteze velikog Googlea nakon što je u javnost procurio diskriminacijski manifest inženjera koji je izjavio da žene nisu biološki podobne za IT-poslove.

Ana Marija Kostanić | 08.08.2017. / 08:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je u javnost procurio, sada već kontroverzni manifest jednog od inženjera iz Googlea, komentari su bili žestoki. Već sama činjenica da je to napisao netko iz tako velike kompanije dovoljno je štetna, a kad se pročita sam manifest u kojem se navodi da žene nisu "podobne" za IT-poslove, jasno je da će reakcija biti brza i iz samog Googlea.

Tako je Googleov CEO Sundar Pichai osudio dio kontroverznog manifesta inženjera iz kompanije. Svoj je stav obznanio svim zaposlenicima mailom u kojem je naveo da su dijelovi manifesta od 3.300 riječi kojeg je napisao inženjer, prešli mjeru i da „potiču širenje štetnih rodnih stereotipa“ na radnom mjestu.

Navesti da skupina naših kolega ima obilježja koja ih čine manje biološki podobnima u tom poslu uvredljiva je i nije u redu, napisao je Sundar u mailu do kojeg je došao CNN.

Osim same kontroverzne izjave, problem je nastao nakon što su ostali zaposlenici Googlea i uža javnost saznali za manifest te je dio radnika zagovarao otpuštanje autora manifesta, dok su drugi bili za to da kolege trebaju imati pravo izraziti svoje mišljenje, čak i ako se oni ne slažu s njim.

Incident se ubrzo proširio i medijima. I dok je IT-zajednica zauzimala strane, Google se nije javno izjasnio što će učiniti u vezi s nastalom situacijom. No, očekivao se oštar odgovor jer je ovakav manifest suprotan Googleovu kompanijskom kodeksu ponašanja, a osudili su ga i vodeći ljudi kompanije.

Ni dan nakon što je manifest podigao IT-zajednicu na noge, iako se Google još nije službeno obratio, inženjer James Damore, autor manifesta, potvrdio je Bloombergu da je otpušten.

U svom manifestu, do čijeg je teksta uspio doći Gizmodo, Damore se dotaknuo politike i kulture Googlea te IT-zajednice općenito.

U Googleu nam redovito govore da implicitno (nesvjesno) i eksplicitno, predrasude sprječavaju žene da napreduju u tehnologiji i vođenju, napisao je Damore u internom postu koji se tijekom vikenda kao virus proširio unutar tvrtke. Međutim, Damore tvrdi, „to je daleko od cijele priče".

Biologija je djelomično odgovorna za razlike između muškaraca i žena, a te razlike mogu objasniti zašto ne postoji ravnopravna zastupljenost žena u IT-u i na vodećim pozicijama", stoji u manifestu zbog kojeg je Damore zaradio otkaz.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti