10 načina kako sami usporavate svoje računalo

Napravili smo listu najčešćih grešaka za koje ste sami krivi, a koje usporavaju rad vašeg računala.

Martina Čizmić | 06.11.2017. / 10:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Postoji bezbroj razloga zašto računalo, ma koliko ono brzo bilo kad ste ga kupili, nakon nekog vremena više nije tako brzo.

Od hardverskih problema do kojih može doći zbog loših ili neispravnih komponenti pa do softverskih problema za koje su, budimo iskreni, krivi većinom korisnici sami.

Danas zaista nije važno posjedujete li stolno ili prijenosno računalo. I jedno i drugo će nakon nekog vremena raditi sporije i to zbog načina na koji brinete (odnosno ne brinete) o njemu.

Zato smo napravili listu najčešćih grešaka za koje ste sami krivi, a koje usporavaju rad vašeg računala.

Zaboravili ste na backup

Stvaranje redovitih arhiva odnosno backup nije samo dobra praksa, već je nužno kako bi vaše računalo normalno funkcioniralo, a podaci uvijek bili sigurni.

Upravo ne stvaranjem sigurnosnih kopija svojih podataka i arhiviranjem, usporavate svoje računalo jer ono mora kopati kroz gomile podataka kako bi pronašlo upravo onaj podatak koji vama treba.

Backup možete "odraditi" na dva načina - automatskim slanjem sigurnosne kopije na neki od cloud servisa ili manualnim kopiranjem na vanjski disk.

Ako imate manje podataka koje želite učiniti sigurnima, zadovoljit će vas besplatni servisi poput Dropboxa, Google Drivea, iClouda i sličnih.

No, ako imate nekoliko desetaka gigabajta podataka (ili možda čak i nekoliko stotina), radije platite godišnju pretplatu kako biste zaista bili sigurni da su vaši podaci na sigurnome. Bit ćete nam zahvalni.

Nemate ili ne ažurirate antivirusni program

Bez obzira na to što radite na svom računalu, antivirusni program danas je neizostavan dio obaveznih računalnih programa. No, on sam po sebi ne može vas štititi od gomile zloćudnog softvera koji hara internetom.

Svakog dana pojave se neki novi virusi ili nove inačice već postojećih virusa koje vaš antivirusni program, ako nije ažuriran, neće prepoznati. A kad ako ste ikad imati virus na računalu, znate koliko glavobolje može izazvati njegovo uklanjanje.

Većina antivirusnih programa danas ima automatsko ažuriranje virusnih definicija. No, svako toliko, pojavi se iskočni prozor koji od korisnika zahtjeva određenu akciju - nadogradnju programa, instalaciju dodatnog zaštitnog programa ili nešto treće. Većina ljudi ugasit će taj prozor bez imalo razmišljanja. Čak ga neće ni pročitati. A to nije dobro ni za korisnike ni za računalo.

Obvezno provjerite u kakvom je stanju vaš antivirusni program. Ažurirajte virusne definicije (ako već nisu automatski), ažurirajte sam program, ali i podesite automatski pregled računala kako ne biste morali razmišljati o tome jeste li sigurni ili ne.

A ako nemate antivirusni program na svom računalu, odmah, ali odmah ga instalirajte. Na internetu postoji cijeli niz besplatnih inačica koje će vas pristojno štititi od podlih napada.

Ne ažurirate operativni sustav

Baš kao i kad ne ažurirate svoj antivirusni program, tako i zanemarivanje operativnog sustava jedan je od načina kojim štetite svom računalu.

I Microsoft i Apple i Linux redovito izdaju ažuriranja svog operativnog sustava koja su nužna za uredan rad računala (a onda i korisnika na računalu). Većina se tih ažuriranja odnosi na sigurnosne propuste koji su naknadno otkriveni, a koji bi mogli omogućiti nekome da neovlašteno upadne u vaše računalo i koristi vaše podatke.

Obavezno provjerite je li vam na računalu uključeno automatsko ažuriranje operativnog sustava i, ako nije, odmah ga pokrenite.

Moramo li vas podsjetiti što se dogodilo kad su korisnici ignorirali sigurnosnu zakrpu u Windowsima, a hakeri to odlučili iskoristiti? Da, bolje je spriječiti nego poslije plakati za izgubljenim podacima.

(Ne)koristite jake zaporke

Htjeli mi to ili ne, zaporke su neizostavan dio života. Upisujemo ih svakog dana, a posebna je gnjavaža ako ih moramo često mijenjati.

No, to nije isprika za odabir slabe zaporke koja vas neće štititi od hakera.

Već smo u nekoliko navrata pisali o tome kako odabrati dobru i jaku zaporku, ali da ponovimo gradivo.

Dobra i jaka zaporka mora sadržavati barem 8 do 10 znakova među, kojima su velika i mala slova, brojke, a ako sustav dopušta i interpunkcijski ili posebni znakovi.

Koristite li svakodnevno velik broj zaporki koje vam je sve teže pamtiti, upotrijebite neki od specijaliziranih programa za pohranjivanje zaporki koji će brojne zaporke zamijeniti samo jednom.

Instalirate svašta

Da budemo iskreni, rijetko tko pročitao je onaj dokument o uvjetima korištenja koji nam se pojavi kad instaliramo neki program. Većinom samo kliknemo "Slažem se" i nadamo se najboljem.

No, prilikom instalacije besplatnih programa, često se potkradu i programi koje nismo namjeravali instalirati, ne želimo ih koristiti, a znaju biti veoma komplicirani za uklanjanje.

Neki će instalirati dodatak u vaš internetski preglednik koji će vas preusmjeravati na njihovu početnu stranicu, drugi će vam poput iskočnih prozora iskakati s reklamama, a treći će jednostavno raditi u pozadini i usporavati vaše računalo.

Zato, kad god krenete s instalacijom nekog programa na svoje računalo dobro pročitajte na što pristajete instalacijom tog programa i razmislite isplati li se. Često će vam tijekom instalacije ponuditi da odustanete od instalacije dodatnih programa. Prihvatite tu ponudu i bit ćete mnogo sretniji.

Instalirate svašta i ne čistite za sobom

Brojni programi, igrice, dodatci koje instaliramo tijekom rada na računalu usporavaju njegov rad. No, još je gore ako instaliramo neki program i zaboravimo na njega kad ga prestanemo koristiti.

Čak i ako ste upravo kupili novo računalo, velike su šanse da je na njemu instalirano pregršt programa koje nećete koristiti nikad ili ćete ih koristiti dok su u probnom periodu besplatni, a nakon toga odabrati neku drugu besplatnu inačicu.

Ostavite li takve programe na svom računalu, vjerojatno ćete usporiti njegov rad, ali i smanjiti si prostor za pohranu onih dokumenata i programa koje zaista želite.

Većinu tih programa moguće je jednostavno deinstalirati i ukloniti s računala. Dovoljno je da pronađete popis instaliranih programa na svom računalu (svojevrsni Control Panel) i tamo odaberete deinstalaciju programa koje ne želite koristiti.

Nikako nemojte samo brisati programe jer tako nećete riješiti problem, a možete si i prouzrokovati još veći jer u tom brisanju možete obrisati i dokumente koji vam trebaju.

Gomilate dokumente i datoteke koje vam ne trebaju

Da, gomila dokumenata i fotografija neće vam toliko usporiti računalo, ali će usporiti vaš rad na računalu jer ćete stalno kopati u potrazi za onim dokumentom koji vam treba.

Ali ako nikad ne arhivirate one dokumente koji vam više ne trebaju, ili ih ne brišete, smanjujete si prostor za pohranu. Svako ažuriranje programa, operativnog sustava, stvaranje sigurnosne kopije i slično zahtjeva određenu količinu prostora za pohranu. Ako ga nedostaje, pojavit će se problemi.

Kako biste izbjegli takve probleme, trebali biste uvijek imati barem 10 posto od ukupnog kapaciteta za pohranu slobodno.

Dokumente, fotografije, filmove, glazbu i ostale osobne dokumente možete s vremena na vrijeme pohraniti na prijenosni disk, DVD ili pohranu u oblaku.

Ostalo možete riješiti pomoću besplatnih programa koji dolaze s operativnim sustavom (npr. Disk Cleanup na Windowsima) ili koje je moguće preuzeti s interneta (npr. CCleaner).

Barem jednom mjesečno pokrenite takav program i počistite sve ono što vam ne treba. Vaše računalo će vam biti zahvalno.

Ne održavate higijenu računala

Kad ste posljednji put očistili svoje računalo? Zaista ga očistili? Krpom i usisavačem? Nikad?

Prašina i prljavština mogu jednako naštetiti računalu kao i "prljavština" na koju naletite tijekom surfanja internetom. To se posebno odnosi na stolna računala koja su najčešće smještena na podu, a ne na stolu.

Ventilator koji hladi računalo ujedno prikuplja prašinu i taloži ju na svojim lopaticama, ali i na unutrašnjosti računala. To usporava ventilator, podiže temperaturu unutar računala i može dovesti do pregrijavanja i gašenja računala.

Dakle, vrijeme je da napravite veliko čišćenje.

U trgovinama računalnom opremom možete za desetak kuna nabaviti limenke s komprimiranim zrakom, a pripremite i krpu za brisanje te usisavač.

Prije svega, isključite računalo i otpojite ga iz struje. Ako možete, iznesite ga na balkon kako ne biste raspuhivali prašinu po sobi ili uredu. Pazite samo da vani nije veoma niska temperatura i da ne pada kiša ili snijeg.

Otvorite kućište svog računala, uzmite limenku komprimiranog zraka i dobro ispušite ventilatore, otvore za ventilaciju i ostale komponente na kojima se stvorio sloj prljavštine. Vodite računa da ne oštetite neku od komponenti i da ispušete što više prašine izvan kućišta.

Krpom prebrišite kućište izvana i ekran, dok tipkovnicu možete usisati usisavačem i posebnim nastavkom za usisavanje kutova ili tipkovnice.

Nemojte brisati svoje računalo vlažnom krpom. Ako je toliko prljavo da mu je potrebno temeljitije čišćenje, u trgovinama računalnom opremom potražite posebne vlažne maramice koje su sigurne za računalnu opremu.

Kad završite s čišćenjem, nemojte odmah uključivati računalo. Pričekajte barem pola sata kako biste bili sigurni da se sve osušilo do kraja (ako ste ga brisali vlažnim maramicama), odnosno da komponente ponovno dođu na sobnu temperaturu.

Ignorirate probleme koje možete sami riješiti

Da, čak i oni koji se uopće ne razumiju u računala mogu bez problema riješiti neke od najčešćih problema.

Zato, prije nego što počnete kukati prijateljima da vam računalo ne radi ili zvati servis, isprobajte neke od ovih brzih rješenja.

Restartajte računalo - ponekad je dovoljno restartati računalo kako bi se greška do koje je došlo u programu ispravila sama od sebe.

Očistiti memoriju internetskog preglednika - tijekom surfanja na naše se računalo pohranjuje cijeli niz dokumenata koji nam omogućavaju da se web stranice brže učitaju.

Brisanje cachea neće uvijek riješiti problem s učitavanjem stranice, ali isplati se pokušati.

Skenirajte računalo kako biste bili sigurni da nemate virusa illi malwarea.

Pokušajte reinstalirati program koji vam pravi probleme - koji put je dovoljno reinstalirati ili ažurirati program koji radi probleme kako bi ti problemi nestali.

Počistite kolačiće - imate li problema s ulogiravanjem u neku web stranicu, pokušajte očistiti cookiese iz internetskog preglednika.

Često je upravo u njima problem.

Ne tražite pomoć kad vam treba

Prije nego što u napadu bijesa razbijete svoje računalo koje je otkazalo poslušnost, potražite pomoć.

Niste spretni s računalima? Pitajte kolege na poslu, prijatelje ili susjede. Postavite pitanje na Facebooku ili Twitteru - možda netko od vaših prijatelja ili poznanika zna kako riješiti taj problem.

Na internetu se mogu pronaći forumi na kojima ljudi pomažu jedni drugima riješiti probleme s računalima. Dovoljno je samo u Google upisati problem i rješenje vam može biti dostupno na dohvat miša.

Proizvođači programa često imaju korisničku podršku koju možete nazvati ako nešto ne radi kako bi trebalo. Iskoristite tu mogućnost, nazovite i pitajte ili im pošaljite e-mail s opisom problema.

Vjerojatno ćete si uštedjeti nekoliko stotina kuna i odlazak u servis, a možda i nešto naučite usput.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti