10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Još nas 10-ak dana dijeli od predstavljanje nove generacije Windowsa 10, novopečenog operativnog sustava jednog od najvećih giganta IT industrije...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 18.07.2015. / 15:51

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Još nas 10-ak dana dijeli od predstavljanja nove generacije Windowsa 10, novopečenog operativnog sustava jednog od najvećih giganta IT industrije koji, čini se u zadnje vrijeme, radi sve kako bi vratio nekadašnju slavu dobivenu XP inačicom. 

U novoj generaciji Microsoft je pokušao zadržati neke od funkcionalnosti vezanih uz korištenje ekrana na dodir, odnosno ne distancirati se od mogućnosti i gesti koje već postoje u trenutnoj osmici pa tako novi Windowsi kombiniraju desktop i Start meni koji se sada može prilagoditi radu na desktopu te tabletima i pametnim telefonima. 

Kako god, novi Windowsi će se dosta razlikovati od prethodnih generacija, bilo da trenutno koristite Windowse 7, 8 ili pak XP pa će vam tako trebati neko vrijeme da se naviknede na položaj tipke za gašenje računala. S druge strane, tu je i mnogo korisnih funkcija poput značajke koja omogućuje pokretanje sustava na Windows Phone smartphoneima (čak i onim 6 ili 7-inčnim), a iz kompanije očekuju kako će se "desetka" instalirati na više od milijardi uređaja.

Noviteta ima mnogo, pa krenimo redom...

 

Veliki povratak Start menija

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Start meni u popularno nazvanom Metro stilu koji imamo prilike vidjeti u verziji 8.1 sada stiže u minimiziranoj verziji koja koristi najbolje značajke obiju strana, kako standardnog Start menija koji smo izgubili nakon Windowsa 7, tako i Metro sučelja na čijem je dizajnu kompanija odlučila temeljiti sve buduće aplikacije i novitete. Novi meni je od onog starog (iz Windowsa 7) pokupio popis najkorištenijih aplikacija s lijeve strane, dok se s desne strane nalazi prostor za "pinanje" pločica programa.

Dakle, pomoću jednog poteza moguće je standardni meni odvesti u full-scren mod, što je itekako korisno kod korištenja na tabletima. 

 

Cortana pomaže kod pretrage i kontrole nad sustavom


10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Cortana je prvobitno bila namijenjena korištenju na Windows Phone platformi, da bi se sada pojavila i u desktop verziji u obliku polja za pretragu na glavnoj traci iliti taskbaru. Može se aktivirati glasom riječima "Hey Cortana" ili prilikom upisivanja nekog pojma radi pretrage sustava, a jedna od korisnih mogućnosti je postavljanje podsjetnika za neki događaj. 

 

Tu je i unaprijeđeni Task switcher

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Večina korisnika Windowsa vjerojatno niti nije znala za Alt-Tab kombinaciju na tipkovnici koja se koristi za prelazak između otvorenih aplikacija. Radi se o funkciji koja se zove Task switcher, a u novim Windowsima stže u novom ruhu s većim ikonama za pregled otvorene aplikacije.

 

Action Center kao centar za notifikacije

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Ako ste ikada koristili Windows Phone 8.1, Android ili iOS, vjerojatno ste se navikli na centar za notifikacije koji možete uvijek povući s vrha ekrana i pročitati notifikacije raznih aplikacija i obavijesti sustava. U Windowsima 10 ta funkcija se aktivira s desne strane zaslona, a u podnožje notifikacija smještene su i tipke za brzo upravljanje Wi-Fi mrežama, svjetline ekrana itd. 

 

Command prompt konačno ušao u 21. stoljeće

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Svi oni koji su imali prilike koristiti Command prompt prateći neki tutorial na internetu vjerojatno su se sureli s problemom prilikom kopiranja linija komandi u prozor njegovog sučelja. Naime, Command prompt se nije mijenjao još od 1990-ih, vjerojatno zato što nije bilo potrebe za prilagođavanjem s obzirom na to da su ga koristili samo programeri i oni napredniji korisnici. Ta funkcija je sada omogućena, a iako nema nekih većih unaprijeđenja, svakako ima razloga za sreću nakon godina frustracija. 

 

Noviteti u Windows Exploreru

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Windows Explorer u novom ruhu od sada uz one standardne prečace u desetki donosi još veći spektar foldera i prečaca na razne lokacije koje najčešće koristite. Još jedna od novosti vezanih uz Explorer je i položaj Share tipke u alatnoj traci koja se u Windowsima 8 nalazila u onom "pretincu" koji bi se otvorio kada biste pokazivačem dotaknuli desni rub zaslona.

 

Edge - nova nada iz Microsofta (preglednik za koji kažu da je brži i od Chromea)

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Kako bi uhvatio brzinu i fluidnost najboljih pretraživača na tržištu poput Chromea ili Firefoxa, Microsoft je odlučio svoj glavni preglednik vratiti na početak i krenuti od nule. Radi se o pregledniku koji u prvim verzijama neće imati podršku za ekstenzije poput onih za blokiranje internetskih oglasa, no ponudit će razne cool mogućnosti kojima se nije mogao pohvaliti niti jedan preglednik do sada. Pod tim mogućnostima mislim na pisanje raznih poruka i ostavljanje komentara na web stranicama te slanje istih tih zapisa prijateljima. U svakom slučaju, radi se o pregledniku koji je po spektru mogućnosti i radu daleko kvalitetniji od umirujućeg Internet Explorera koji je znao na svoj način otvarati stranice što bi rezultiralo razbacanim elementima i stilovima koji u srži CSS-a nisu definirani. 

 

....no ipak, tu je i Internet Explorer za nostalgičare

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Iako u paketu Windowsa 10 dolazi Edge, ekipa iz Redmonda je odlučila zadržati i stari Internet Explorer koji je do sada u večini slućajeva imao jednu ulogu - preuzimanje durgih preglednika. Možda zvuči malo glupo, no IE itekako ima razloga za ostanak i to u slučaju da trebate pokrenuti ActiveX ili koristiti neki slični plug-in kako bi unaprijedili svoju web stranicu.

 

Podrška za dodavanje više radnih površina

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Ako se nađete u potrebi da organizirate više prozora i na taj način si olakašte posao, Microsoft je odlučio uvesti mogućnost dodavanja više radnih površina što smo do sada mogli vidjeti u konkurentnim operativnim sustavima poput Linuxa ili Mac OS X-a. Ovaj feature je u svakom slućaju koristan ako radite na dva odvojena projekta i htjeli bi grupirati dokumente kako ih nebi pomješali. 

 

Windowsi 10 će biti besplatni, ali...

 

10 stvari koje morate znati o novoj generaciji Windowsa

Upravo tako. Windowsi 10 će biti besplatni za sve privatne korisnike (no samo prvu godinu) koji već imaju originalne Windowse 7 ili 8 i u tome nema dileme s obzirom na to da je korisnicima već omogućena rezervacija, no za poslovne korisnike je priča drugačija - oni će svoju kopiju nove generacije Windowsa morati izdvojiti određeni iznos iz svojih džepova. Što se tiče nadogradnji u budućnosti, one će biti besplatne za sve korisnike, a prema najnovijim glasinama - neće ih se moći izbjeći. 

Oni korisnici koji su Windowse 10 preuzeli unutar Windows Insider programa će moći koristiti verziju koju su preuzeli prije 29. srpnja bez ikakve naknade, no neće imati valjan product key koji omogućuje podršku i nadogradnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti