10 stvari koje nisu postojale prije 10 godina

Tableti, servisi za streaming glazbe i komunikaciju, moderne društvene mreže, pozivanje taksija putem aplikacija samo su neki od proizvoda i servisa koji nisu postojali prije 10 godina

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.07.2017. / 07:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na neke stvari smo se toliko naviknuli zadnjih godina da nam zvuči gotovo nemoguće da smo bez njih mogli živjeti prije samo desetak godina. Tableti, servisi za streaming glazbe i komunikaciju, moderne društvene mreže, pozivanje taksija putem aplikacija samo su neki od proizvoda i servisa koji su dio naše svakodnevice za koje nam se čini da su uvijek tu, ali predstavljeni su tijekom posljednjeg desetljeća.

Na Business Insideru napravili su popis nekih takvih stvari, odnosno proizvoda i servisa koji nisu postojali u prije prve polovice 2007. godine, a koje danas koriste milijarde ljudi:

iPad – iako u Appleu ne mogu biti zadovoljni s prodajom ovog uređaja posljednjih godina, Steve Jobs je s iPadom pokrenuo revoluciju na mobilnom tržištu. iPad je, prema Jobsu, označio početak razdoblja u kojem ćemo većinu sadržaja, umjesto na osobnim računalima, gledati na mobilnim uređajima, a iako su neki tehnološki stručnjaci bili skeptični prema iPadu, danas gotovo da nema kompanije koja nije predstavila tablet.

Google Chrome – stotine milijuna internetskih korisnika danas surfaju mrežom putem Googleovog preglednika internetskih stranica Chrome. Predstavljen je u vrijeme u kojem je većina korisnika surfala putem Internet Explorera i kada je Firefox postajao sve popularniji te je velikom broju korisnika postao glavni browser, kako na računalima, tako i na mobilnim uređajima.

Snapchat – ono što je počelo kao aplikacija za slanje fotografija koje nestaju nakon par sekundi, danas je omiljena mreža tinejdžera kojima je popularnija od Facebooka i Instagrama. Snapchat je u nekoliko navrata pokušao kupiti Zuckerberg, no nakon što ga je šef kompanije Evan Spiegel dva puta odbio, osnivač Fejsa odlučio je kopirati opcije ove mreže u svojim proizvodima.

Airbnb – devet godina nakon lansiranja, Airbnb danas je vrijedan čak 31 milijardu dolara te je za milijune putnika diljem svijeta prvo online odredište na kojem traže apartmane i sobe u mjestima koje posjećuju. Servis je jednostavan za korištenje te omogućuje da brzo i jednostavno nađete smještaj u destinaciji koju posjećujete, odnosno putem njega možete iznajmiti stanove, sobe i apartmane turistima.

Spotify – u ovu kategoriju možemo staviti i druge servise za streaming glazbe koji su danas iznimno popularni i u Hrvatskoj. Spotify korisnicima omogućuje slušanje milijuna pjesama uz plaćanje mjesečne naknade, odnosno dostupna je i besplatna verzija koja se financira oglašavanjem.

Instagram – društvena mreža koja danas ima više od 700 milijuna korisnika lansirana je krajem 2010. te se na početku smatrala hipsterskom mrežom koja je bila dostupna samo korisnicima Appleovih telefona. Veliku popularnost stekla je prije pet godina kada je Zuckerberg dao za nju milijardu dolara i kada je postala dostupna i na Androidima.

Kickstarter – platforma putem koje korisnici mogu podržati, odnosno kupiti proizvode (najčešće) manjih i javnosti često nepoznatijih kompanija koje se tek probijaju lansirana je u travnju 2009. godine. Od tada do danas oko 13 milijuna ljudi podržalo je i financiralo brojne projekte te se na Kickstarteru do sada "okrenulo" 3,2 milijarde dolara.

Android – zvuči gotovo nevjerojatno da prije deset godina nije postojao (odnosno korisnicima nije bio dostupan) ovaj mobilni operativni sustav koji danas u potpunosti dominira tržištem i instaliran je na više od dvije milijarde uređaja. Nakon što je Apple početkom 2007. predstavio iPhone, internetom su kružile brojne glasine kako će Google predstaviti G Phone, no umjesto toga u studenom predstavili su operativni sustav za mobilne uređaje, a ostalo je povijest.

Uber – najvrjedniji startup na svijetu koji je težak nevjerojatnih skoro 70 milijardi dolara donio je revoluciju na tržište taksi prijevoza. Iako ovu kompaniju prate brojni skandali, za mnoge korisnike Uber je najčešći oblik taksi prijevoza, a od prije nekoliko godina dostupan je i u Hrvatskoj.

WhatsApp – jedna od najpopularnijih i za mnoge primarna aplikacija za komunikaciju čiji je broj korisnika još prošle godine premašio milijardu. Koliko je popularna najbolje govori podatak da ju je kupio Facebook za nevjerojatnih 19 milijardi dolara.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti