11 startupova dobilo gotovo milijun kuna bespovratnih poticaja za razvoj IT poduzetništva u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Među 41 projektom prijavljenim na natječaj, puno je perspektivnih projekata za koje će se tek čuti.

Martina Čizmić | 12.05.2021. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Splitsko-dalmatinska županija dodijelila je ukupno 970 tisuća kuna projektima 11 startupova za razvoj IT sektora u županiji. Kako su priopćili, radi se o bespovratnim poticajima IT projekata koji su bili prijavljeni na GrowIT natječaj u sklopu Programa poticanja IT poduzetništva na području SDŽ koji se realizira u okviru projekta ICT županija i web platforme Digitalna Dalmacija (digitalnadalmacija.hr).

Kako je priopćeno iz županije, na natječaj se ukupno prijavio 41 IT poduzetnički projekt u dvije kategorije: IT poduzetnici početnici za projekte u inicijalnoj fazi razvoja i već osnovane IT tvrtke za sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja.

U kategoriji već osnovanih IT tvrtki, prvu nagradu - bespovratna sredstva u visini 250 tisuća kuna, odnio je Mario Ljubičić (Ljubičić Technology) za projekt Guide B, električnog bicikla koji je ujedno i turistički vodič. Drugu nagradu u visini 200 tisuća kuna osvojio je Đani Vrsalović (Alpha Sagitarius) za projekt Alpha Sagitarius, bežične komunikacije velikog dometa i propusnosti zasnovanom na standardnom WiFi protokolu, dok je treću nagradu od 100 tisuća kuna dobio Ivan Krcatović (Jadran tehnika) za projekt Ispitna stanica, odnosno software rješenje koje upravlja radom ispitne stanice za provjeru, ispitivanje i certificiranje dijela uređaja/stroja ili sustava na hidraulični pogon. 

Potporu smo dobili baš u pravi trenutak kada trebamo ubrzati proizvodnju i uložit ćemo je u izgradnju našeg pogona kojim će naša proizvodnja biti još brža i kvalitetnija, istaknuo je Mario Ljubičić iz tvrtke Ljubičić Technology.

Iznenađeni smo što smo dobili ovu nagradu. Ona će nam uvelike olakšati i najvjerojatnije poboljšati samu uslugu koju ćemo na kraju dati svojim korisnicima, poručio je Ivan Krcatović iz Jadran tehnike.

U kategoriji mladih i tek osnovanih IT tvrtki nagradu u visini 70 tisuća kuna osvojio je Slaven Damjanović (Field Dana) za projekt Glamos, alat za testiranje LoRaWAN mreža i IoTsustava. dok su bespovratne poticaje u visini 50 tisuća kuna dobili Hrvoje Mihovilović (Elnav) za projekt Helm Order Monitor, monitor naredbi za kormilarenje koji prepoznaje govor i kontrolira jesu li izdane naredbe za kormilarenje potvrđene i pravilno izvršene,  Nikola Tandara (Mediterranean Rhapsody) za projekt WindWard, interaktivnu platformu u cloudu za upravljanje i menadžment nautičkih klubova, Dejan Grepo (Weblab) za projekt Plaja - Beach Finder, sustav koji pojednostavljuje korisnikov postupak pretrage lokacija plaža prema njegovoj trenutnoj lokaciji, Petar Divjanović (Going Remotely) za projekt Going Remotely, marketplace platformu koja radnicima na daljinu i digitalnim nomadima olakšava pronalazak i rezervaciju adekvatnog smještaja na srednjoročni period, Slaven Damjanović (Field Data) za projekt eAgrar, sustav koji omogućuje praćenje stanja na poljoprivrednim usjevima;
Vanja Perić (Pakra) za projekt AymoLive, video streaming platformu usmjerenu na umjetnost, kulturu i kreativnu industriju, Karlo Đuderija (Dotyourspot) za projekt DotYourSpot, sustav za ugostiteljsku i event industriju koji bi ugostiteljima omogućavao menadžment rezervacija, vođenje evidencije gostiju, planiranje smjena, prodaju ulaznica za događaje i prikupljanje podataka o potrošačkim navikama gostiju.

Sretan sam što sam dobio nagradu jer je projekt iz oblasti pomorstva bilo jako teško prezentirati u kratkom vremenu. Projekt je namijenjen sprječavanju nesreća na moru, koristi umjetnu inteligenciju te zbog aktualnih propisa, mora raditi offline, pojasnio je Mihovilović dodajući kako bi prototip njegovog proizvoda već za šest mjeseci mogao izaći na tržište, istaknuo je Hrvoje Mihovilović, iz tvrtke Elnav koji nije krio zadovoljstvo osvojenom drugom nagradom u kategoriji startup početnika.

Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić kazao je kako je među 41 projektom prijavljenim na natječaj, puno perspektivnih projekata za koje će se tek čuti.

Raduje nas toliki broj dobrih i kvalitetnih projekata za koje se nadamo da će uz našu pomoć što prije izaći na tržište, početi zapošljavati i stvarati radna mjesta u našoj županiji. Oni su ti koji mogu generirati gospodarski rast naše županije i ne treba propustiti priliku da im se pomogne, kazao je Brčić i podsjetio da je u sklopu GrowIT projekta nedavno oformljen i portal Digitalna Dalmacija s ciljem razvoja IT sektora i okupljanja startup tvrtki kako bi one postale vidljive i "vanjskim" financijerima.

Programima i dodjelom bespovratnih sredstava Splitsko-dalmatinska županija sufinancira pripremu i provedbu razvojnih IT projekata kroz financiranje troškova izrade prototipa, proizvoda ili usluge, nabavku potrebne opreme ili softvera za rad,te pokretanje proizvodnje. Također financira se i jačanje konkurentnog nastupa postojećih poduzetnika na tržištu kroz podizanje razine poduzetničkih znanja i vještina, istraživanja tržišta, tiskanje promotivnih materijala, promidžbene i marketinške aktivnosti, poduzetničke i stručne izobrazbe, sudjelovanje na sajmovima i slično.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti