14-godišnji Aaron Swartz u intervjuu predvidio budućnost interneta

U intervjuu 2001. godine javnoj radio postaji WBEZ, tada 14-godišnji Aaron Swartz zaslužan za razvoj RSS standarda objasnio je voditelju kako je on zamislio da će izgledati budućnost interneta.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 18.01.2013. / 11:50

14-godišnji Aaron Swartz u intervjuu predvidio budućnost interneta

U intervjuu 2001. godine javnoj radio postaji WBEZ, tada 14-godišnji Aaron Swartz zaslužan za razvoj RSS standarda objasnio je voditelju kako je on zamislio da će izgledati budućnost interneta. 'Teže je predvidjeti kratkoročnu budućnost nego dugoročnu budućnost', upozorio je, ali je sugerirao da se semantički web nalazi 'iza ugla'. To bi trebao biti 'dvosmjerni web', rekao je, 'gdje korisnici interneta mogu stvarno napraviti svoje vlastite web stranice.', prenosi BuzzFeed.

Korisnici će, objasnio je, biti u mogućnosti 'zaista sudjelovati, tako da internet neće biti samo pasivni medij gdje možete sjediti i čitati što drugi ljudi pišu, već ćete moći dobiti prostor na webu i stvarno sudjelovati.' U to vrijeme, MySpace neće biti pokrenut još dvije godine.

U daljoj budućnosti, zamislio je tražilice koje bi mogle odgovoriti na složena pitanja i upite, a računala će 'biti u stanju voditi brigu o zadacima u našim svakodnevnim životima.'

 

Prije tjedan dana, tužna vijest preplavila je tehnološki svijet – nakon borbe s depresijom 26-godišnji Aaron Swartz, internet aktivist i čovjek koji je pomogao u izgradnji Reddita i Creative Commonsa, te koji je kao 14-godišnjak bio dio tima koji je izradio prvu verziju RSS-a, počinio je samoubojstvo u New Yorku.

Aaron je sredinom 2011. uhićen zbog preuzimanja četiri milijuna akademskih časopisa sa JSTOR-a (digitalna knjižnica) kako bi ih besplatno dijelio preko P2P mreže. Optužen je za prijevaru, računalnu prijevaru, nezakonito pribavljanje informacija iz zaštićenog računala i nesmotreno oštećivanje zaštićenog računala. Krajem prošle godine optužnica je odbačena, a JSTOR je ponudio besplatno svoje časopise no u ograničenom izdanju.

Nažalost, državno odvjetništvo nije odustalo od tužbe i nastavilo je progoniti Aarona, kojem je prijetila kazna od čak 35 godina zatvora i milijun dolara. Mnogi su se složili da je kazna i više nego pretjerana uzevši u obzir težinu Aaronovog dijela, činjenicu da nije imao cilj ostvariti profit svojim potezom, te da je dio preuzetih znanstvenih radova zapravo financiran javnim novcem.

MIT je najavio internu istragu oko svoje uloge u smrti aktivista Aarona Swartza, a više o ovom slučaju možete pročitati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti