3D printane 'tech couture' haljine pojavile se na Fashion Weeku u Parizu

Na Fashion Weeku u Parizu, tehnologija se pojavila na modnim pistama u dosad neviđenom obliku - modeli su prošetali pistom u upečatljivim 3D printanim haljinama.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 23.01.2013. / 12:44

3D printane 'tech couture' haljine pojavile se na Fashion Weeku u Parizu

Na Fashion Weeku u Parizu, tehnologija se pojavila na modnim pistama u dosad neviđenom obliku - modeli su prošetali pistom u upečatljivim 3D printanim haljinama. Zimo redakcija nije pretjerani poznavatelj mode, ali modni kritičari zajedno s nama fascinirani su načinom na koji je dio kolekcije nastao.

Haljina, kao i strukturirana suknja, dizajnirani su kao dio Iris van Herpenovog Haute Couture showa 'Voltage'. Prema priopćenju za medije, kolekcija je nastala u suradnji s austrijskom arhitekticom Julijom Koerne, i Materialize, belgijskom tvrtkom koja pruža podršku za softversku proizvodnju i proizvodna rješenja.

Drugi dio kolekcije nastao je u suradnji s umjetnikom, arhitektom, dizajnerom i profesorom Neri Oxmanom iz MIT Media Laba. Nakon Fashion Weeka, 3D printana modna kolekcija bit će izložena na MIT-u, piše Venture Beat.

'Sposobnost da se razlikuje mekoćom i elastičnosti nadahnuo nas je da dizajniramo 'drugu kožu' za tijelo koja djeluje kao 'armor-in-motion', na taj način je bilo moguće dizajnirati ne samo oblik odjeće, već i pokret', napisao je Oxman u priopćenju.

'Nevjerojatne mogućnosti koje pružaju nove tehnologije omogućile su nam da reinterpretiramo tradicionalnu couture kao 'tech-couture', gdje osjetljivo ručno rađeno vezenje i šivanje zamjenjujemo kodom.'

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti