5 najpopularnijih programskih jezika za 2016

Koji su to najpopularniji programski jezici ove godine? Zašto biste trebali početi učiti barem jedan?

Saša Fišter sasa@zimo.co | 25.08.2016. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nije nikakva novost da se znanje programskih jezika danas izuzetno cijeni. U ovoj poslovnoj grani, posla ima sve više, a programera uvijek nedostaje, zato vam donosimo što je trenutno aktualno, a na vama je samo da počnete učiti jedan od njih. Svakako valja spomenuti i da se većina programera danas uči upravo preko stranica kao što su Udemy, Codecademy, YouTube i mnogi drugi.

1. Apple Swift
Nakon što je Apple objavio svoj novi programski jezik Swift, mnogo je programera počelo učiti ovaj jezik jer Apple nudi odličnu platformu za razvoj mobilnih i desktop aplikacija. Swift je ujedno i jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjica iako je star svega dvije godine.

Ovaj vam online tečaj nudi pregršt dobrih primjera kako razvijati aplikacije pomoću Swifta. Rob Percival je odličan mentor i od njega ćete mnogo naučiti.

Link na tutorial: The Complete iOS 10 Developer Course - Build 21 Apps

2. ES6 Javascript
Ako vam se više sviđa front end, ES6 je definitivno jedan od programskih jezika na koji valja obratiti pažnju. Činjenica da se radi o iznimno dobrom programskom jeziku jest da ga je čak i Googleov Angular prihvatio za svoju budućnost. Ovaj vam tečaj nudi učenje od samih početaka, tako da možete steći iskustvo na temelju primjera.

Link na tutorial: ES6 Javascript: The Complete Developer's Guide

3. HTML & CSS
Iako se mnogi neće složiti da ovo spada u kategoriju programskih jezika, HTML i CSS danas su nezaobilazne kategorije koje svaki web programer mora znati. Obično su ovo i uvertire u web programiranje, pa tako ako ste totalni početnik, ovo je svakako dobar tečaj za početak. Cijena također samo 10 eura.

Link na tutorial: Web Design for Beginners: Real World Coding in HTML & CSS

4. Node.js
Node se zadnje vrijeme probio među najpopularnije programske jezike zahvaljujući svojim raznolikim mogućnostima. U Node.js-u napisane su brojne popularne aplikacije, a uz ovaj tečaj možete zagrepsti ispod površine i naučiti V8, Express, MEAN stack, osnovne Javascript koncepte i još mnogo toga.

Link na tutorial: Learn and Understand NodeJS

5. Pyhton
Python je jedan od backend programskih jezika koji je također primjenjiv u vrlo širokom spektru. Za njega postoje brojni library koji vam pomažu da olakšate razvoj svojih aplikacija. Python je također i jedan od jezika koji se često koristi za hardver, a ujedno je i jedan od programskih jezika koje je najlakše naučiti.

Link na tutorial: Learn Python 3 from scratch to become a developer in demand

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti