5G, AI i IoT zauvijek će izmijeniti bankarstvo - dolaze novi poslovni modeli i bolje korisničko iskustvo

Najbolji put prema naprijed za financijske institucije je da u potpunosti prihvate okruženje u cloudu, zaključeno je na summitu u Beču.

Martina Čizmić | 25.10.2021. / 14:10

U oblaku (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Kako će izgledati svijet nakon pandemije i bi se tehnologije mogle odigrati ključnu ulogu u tom post-pandemijskom svijetu? Upravo se o tome raspravljalo na summitu financijske industrije „Empowering FinTech with Cloud Transformation“, kojeg je u Beču organizirao Huawei i IDG. Zaključeno je da su potrebne tehnološke inovacije poput 5G tehnologije, AI i IoT-a, kako bi se svladali brojni izazovi u svijetu modernog financijskog poslovanja, posebice u post-pandemiji.

Moderno financijsko poslovanje bilježi porast beskontaktnih plaćanja od preko 40%, a integracija tehnologija kao što su 5G, AI, cloud i IoT, s financijskim uslugama, dodatno će potaknuti razvoj industrije. Huawei do 2025. predviđa preko 100 milijardi povezanih uređaja što otvara vrata novim načinima poslovanja, ali istovremeno naglašava potrebu za bržom digitalizacijom čitave industrije kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo.

Najbolji put prema naprijed za financijske institucije je da u potpunosti prihvate okruženje u cloudu, izgrade optimalnu infrastrukturu kroz tehnološke inovacije, ubrzaju digitalnu i inteligentnu konvergenciju i izgrade agilnu digitalnu platformu. Pored toga, moraju ubrzati prijenos povjerljivih podataka na siguran i jednostavan način, rekao je Ronald Wright Raffensperger, glavni direktor za digitalnu transformaciju Huawei Technologies.

Očekivanja potrošača su velika, a postoji i potreba za brzim i personaliziranim financijskim uslugama. Kako IoT i trend prema elektroničkim transakcijama napreduju u bankarskom sektoru, ključne tehnologije koje se bave sigurnošću, poput pouzdanih sustava identiteta, bit će presudne. Iako gotovina u ovom trenutku neće izaći iz upotrebe, digitalne valute središnje banke mogle bi se uvesti kao prikladna paralelna alternativa, rekla je dr. Barbara Kolm, direktorica Austrijskog ekonomskog centra i potpredsjednica Općeg vijeća Oesterreichische Nationalbank.

Summitu u Beču prisustvovalo je više od 150 sudionika i 250 internetskih posjetitelja iz vodećih financijskih institucija i poduzeća u SIE i Nordijskoj regiji.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti