5G, umjetna inteligencija, 3D printani automobili - što nam sve donosi CES 2020.?

CES već tradicionalno privlači mnogo pozornosti, a ove godine za to imaju još nekoliko razloga više.

Martina Čizmić | 06.01.2020. / 08:54

CES (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, CES 2020. danas službeno otvara svoja vrata. Tijekom tjedan dana brojne velike i male tvrtke iz cijelog svijeta predstavit će svoje proizvode medijima, ali i posjetiteljima te tako postaviti smjer u kojem će se tehnološki svijet kretati ove godine.

CES već tradicionalno privlači mnogo pozornosti, a ove godine za to imaju još nekoliko razloga više.

Povratak velikih

Na CES-u se ove godine vraća Apple, koji je nekoliko godina izbjegavao sudjelovanje na takvim skupnim izlaganjima. Veliki izložbeni prostor prije svega je rezerviran za izlaganje posljednjih generacija iPhonea i Mac računala, ali sigurno je da će Apple iskoristiti ovu priliku i predstaviti nešto novo. Što bi to moglo biti, možemo samo nagađati.

Sve u znaku 5G

Iako 5G nije novost na CES-u (prošle su godine neke tvrtke spektakularno najavljivale svoje 5G proizvode), čini se kako bi tek ove godine moglo doći do prave 5G eksplozije. Proizvođači 5G pametnih telefona, udružit će snage s telekom operaterima i predstaviti 5G kao "budućnost komunikacije" koja je već iza ugla.

Umjetna inteligencija je u zraku

Iako je potrošačima još uvijek umjetna inteligencija nešto iz hollywoodskih filmova i romana znanstvene fantastike, činjenica je da mi već uvelike u našim svakodnevnim životima koristimo umjetnu inteligenciju. Dovoljno je samo pogledati naše pametne telefone. No, na CES-u ćemo moći vidjeti i primjenu umjetne inteligencije i u nekim drugim područjima - od osobne higijene (AI četkica za zube) do "pametnih" žarulja ili tuševa. Koliko je zaista potrebno da možete razgovarati s virtualnim asistentom pod tušem i da on "zna" kako se vi volite tuširati hladnijom vodom, a vaša bolja polovica toplijom, još nikome nije jasno. Možda nakon CES-a budemo i mi "pametniji".

8K i MicroLED

I dok se mi u Hrvatskoj pripremamo za prelazak na novu razinu digitalnog televizijskog signala, u Las Vegasu će proizvođači predstavljati svoje nove 8K televizore. No, možda će još zanimljiviji biti MicroLED televizori koji su veoma slični već postojećim OLED televizorima, ali uz još bolji kontrast i bolje boje. Naravno, ne treba zaboraviti ni različite "fleksibilne" televizore koje su nam proizvođači već natuknuli.

Digitalno zadovoljstvo

Prošle je godine veliku prašinu podigla odluka uprave CES-a da diskvalificira robotski vibrator jer se radilo o seksualnoj igrački. Nakon puno negativnog publiciteta i prosvjeda, uprava CES-a ove je godine odlučila dopustiti i izlagnje seksualnih igračaka. Naravno, one moraju biti "inovativne i opremljene novim tehnologijama", pa će biti zanimljivo vidjeti što se to novo može predstaviti svijetu. Možda "pametni" vibrator?

Seksualne igračke (Foto: Getty Images) CES nagradio "žensku seksualnu igračku", a onda povukao nagradu zbog "nemoralnosti" proizvoda

Nova generacija automobila

Umjetna inteligencija u automobilima, električni i autonomni automobili već su viđeni pa takve "inovacije" na CES-u nećemo označavati kao ništa novo. No, ako je vjerovati najavama, mogli bi nas oduševiti električni kamioni i 3D printana vozila. Jedva čekamo! Treba spomenuti i da osim električnih i autonomnih vozila, u Las Vegasu možemo očekivati i cijeli niz drugačijih "inovativnih" vozila poput Segwayevog S-Poda koji izgleda poput električnih invalidskih kolica, ali je namijenjen prijevozu ljudi u gradskim uvjetima.

I na kraju... malo privatnosti

Uz gomile pametnih uređaja koji su stalno povezani na internet, privatnost je postala iluzija u modernim domovima. Stoga ne iznenađuje što će se i na CES-u pozabaviti pitanjem privatnosti. Ne, neće biti predstavljeno neko revolucionarno rješenje koje će nam dodirom tipke osigurati privatnost, već će pokrenuti širu javnu raspravu na temu privatnosti u kojoj će sudjelovati predstavnici Facebooka, Applea, ali i američke Federalne trgovinske komisije (FTC). Vjerojatno neće doći do nekog konkretnog zaključka, ali već činjenica da se o tome raspravlja znači da u budućnosti možemo očekivati nova pravila koja bi trebala zaštititi našu privatnost. Ako do tada išta od nje ostane.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti