6 načina kako da stari pametni telefon postane "novi"

Želite li "osvježiti" svoj pametni telefon ne treba vam puno novca. Samo malo vremena.

Martina Čizmić | 24.05.2017. / 12:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proizvođači pametnih telefona ne olakšavaju nam posao kad svakih nekoliko mjeseci na tržište izbace neki novi, još bolji uređaj.

Međutim, svakome od nas se dogodilo barem jednom, da smo pronašli uređaj koji nam odgovara kao da je stvoren baš samo za nas. Što onda napraviti kad takav uređaj još uvijek ispunjava naše želje, ali više nije u najboljem stanju? Ne morate odmah trčati u trgovinu i kupiti najnoviji model. Možete i napraviti "generalku" na svom uređaju i dobiti osjećaj kao da je nov.

Nova baterija

Činjenica je da kapacitet i izdržljivost baterije pametnog telefona pada s korištenjem. Nakon godinu dana stalnog korištenja teško da ćete izdržati cijeli dan bez dodatnog punjenja. Stoga nije neobično da stariji pametni telefon umjesto mobilnog postane fiksni uređaja.

No, za to postoji jednostavno rješenje - nova baterija. Neki pametni telefoni mogu se otvoriti bez problema pa je zamjena baterije gotova za minutu. Drugi su tako konstruirani da ćete pomoć trebati potražiti u servisu.

Da, to znači i nešto veći iznos, ali barem ćete znati da je posao odrađen bez problema.

Cijene variraju, ovisno o modelu i starosti pametnog telefona, ali se u prosjeku kreću od stotinjak kuna na više. U svakom slučaju jeftinije nego da kupujete novi pametni telefon.

Novi izgled

Najjednostavniji i najjeftiniji način kako da dobijete dojam novog pametnog telefona je da kupite novu zaštitnu masku ili futrolu.

Na vama je da odaberete masku koja vam najbolje odgovara, a koja će istovremeno zaštiti pametni telefon od (novih) ogrebotina i dati mu novi izgled.

Jeftine maske mogu se kupiti već za nekoliko dolara na internetu. Možete ih prilagoditi svom ukusu - ukrasiti slikom obitelji ili ljubimca, inspirativnom porukom ili omiljenim likom iz crtića.

Počastite se i kupite si nekoliko različitih maski, za različite prigode. Čisto da na ozbiljnom poslovnom sastanku ne izvadite pametni telefon ukrašen Bartom Simpsonom.

Novi "launcher"

"Launcher" je aplikacija koja je odgovorna za onaj prvi izgled pametnog telefona kad ga uključite. Proizvođači pametnih telefona kreiraju ih tako da najbolje odgovaraju većini korisnika. No, što kad vi niste u većini?

Ovisno o tome koji pametni telefon i operativni sustav koristite, obratite se svojoj trgovini aplikacijama kako biste pronašli "launcher" koji će najbolje promijeniti korisničko sučelje (i ikone) vašeg telefona.

I dok korisnici Androida mogu bez većih problema instalirati "launcher" i u potpunosti promijeniti izgled (a često i funkcionalnost) korisničkog sučelja, korisnici iOS-a morat će donijeti odluku. Zadržati tvorničke postavke i promijeniti sitne stvari poput pozadine, rasporeda ikona i melodije zvona ili riskirati s "jailbreakom" i instalirati "launcher" po svom izboru.

Očistite uređaj od nepotrebnih aplikacija

Svi mi na naše pametne telefone instaliramo različite aplikacije. Neke konstantno koristimo, dok druge isprobamo jednom i zaboravimo na njih. Želite li imati dojam da imate novi pametni uređaj, napravite svojevrsno "proljetno čišćenje".

Prođite kroz sve aplikacije koje imate instalirane na svom uređaju. Da, baš sve. Razmislite što najviše koristite, a što niste nikad ni pokrenuli. Ako je moguće, uklonite aplikacije koje vam ne trebaju.

Neke aplikacije dolaze s operativnim sustavom uređaja i nećete ih moći ukloniti. Onda ih barem posložite u mape kako biste "počistili" radnu površinu.

Isprobajte nešto novo

Često kad kupimo novi uređaj nemamo previše vremena istražiti što sve on nudi. Obično ga samo izvadimo iz kutije, uključimo i krenemo koristiti.

Uzmite si malo vremena i istražite što sve vaš uređaj nudi. Primjerice, većina uređaja može pratiti broj koraka ili udaljenost koju prijeđete tijekom dana.

Potrebno je samo instalirati odgovarajuću aplikaciju i dobit ćete savršenog partnera za vježbanje.

Volite li čitati, pretvorite svoj pametni telefon u džepnu knjigu. Preuzmite aplikaciju za čitanje e-knjiga, učitajte neku zanimljivu knjigu i kad se sljedeći put nađete u situaciji da morate utući nešto vremena (dok čekate autobus ili u liječničkoj čekaonici), otvorite knjigu i čitajte.

Dodajte još prostora za pohranu

Osim ako niste jedan od onih pedantnih korisnika koji redovito arhivira snimljene fotografije i čisti prostor za pohranu od suvišnih dokumenata, vjerojatno će vam se dogoditi da ćete popuniti dostupnu memoriju.

Istražite u podacima o svom uređaju podržava li nadogradnju memorijskom karticom i do koje veličine. Najčešće se radi o microSD ili SD karticama koje se mogu kupiti već za nekoliko desetaka kuna.

Ako pak imate neki od uređaja koji ne podržava proširenje prostora za pohranu, razmislite o korištenju nekog od besplatnih servisa za pohranu u oblaku i pošaljite svoje dokumente, fotografije i video snimke njima na pohranu. Ili jednostavno spojite pametni telefon na računalo i prebacite dokumente tamo.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti