6 savjeta kako obaviti posao kad ste na putu

Moderna tehnologija omogućava nam da uvijek budemo dostupni i radimo iz bilo kojeg kutka svijeta.

Martina Čizmić | 15.07.2017. / 07:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako bi ljeto trebalo biti vrijeme kad se odmaramo (barem kratko) i ne mislimo na posao, neki od nas jednostavno nemaju taj luksuz da u potpunosti zaborave na posao.

Moderna nam je tehnologija omogućila da ured nosimo sa sobom - mobilni telefoni nam omogućavaju da uvijek i sa svima budemo u kontaktu, a prijenosna računala da možemo odraditi posao i u zrakoplovu.

No, to je sve divno i krasno dok se ne nađete u situaciji da vam je baterija na prijenosnom računalu "iscurila", a utičnice nigdje na vidiku. Ili da očekujete važan poziv, a signala na mobilnoj mreži ni za lijeka.

Srećom, ako se dobro pripremite i uložite nešto vremena, možete stvoriti ultimativni ured u pokretu koji neće zakazati.

Instalirajte aplikacije za sinkronizaciju podatak.

Velika je vjerojatnost da u svome poslu ne koristite samo jedan uređaj. Zato bi bilo izvrsno imati ih sinkronizirane kako ne biste, dok žurite kroz zračnu luku u Parizu izvlačiti prijenosno računalo iz torbe kako biste pogledali e-mail poruku koja vam može biti dostupna na mobilnom telefonu.

Na tržištu postoje brojne aplikacije za različite operativne sustave koje omogućavaju sinkronizaciju vaših podataka, a koju ćete odabrati ponajprije ovisi o količini i vrsti podataka koje vam trebaju biti dostupne. Najčešći su odabir servisi za pohranu u oblaku poput Google Drivea, iClouda ili Dropboxa koji vam omogućavaju da pristupite svojim podacima i kad nemate vlastito računalo u blizini.

"Ponesite struju" sa sobom

Na žalost, sva tehnologija koju koristimo troši električnu energiju. Što znači da kad te energije ponestane, naši uređaji polako ali sigurno prestaju s radom. Kako vam se ne bi dogodilo da u ključnom trenutku u panici tražite gdje biste mogli napuniti svoj pametni telefon, uložite u rezervnu bateriju.

Ovisno o tome koliko uređaja želite puniti, odnosno o kakvim se uređajima radi, odaberite bateriju koja će biti dovoljno "jaka". Na vama je hoće li to biti mala prijenosna baterija ili veliki solarni punjač.

Osigurajte pristup "mreži svih mreža"

Iako mnogo javnih mjesta nudi besplatan pristup internetu, ne biste se trebali u potpunosti oslanjati na to da ćete uvijek imati pristup. Nikad ne znate kad će takva mreža zakazati ili biti toliko spora da je bilo kakav ozbiljniji rad na njoj, nemoguć.

Jedno od rješenja je mobilni internet odnosno osobni hotspot pristup. Za osobni hotspot potreban vam je pametni telefon i aktiviran podatkovni promet na njemu. U Postavkama gotovo svih pametnih telefona, pronaći ćete opciju Wi-Fi Hotspot. Uključite ju, postavite lozinku kako se i drugi putnici ne bi koristili vašim podatkovnim prometom i priključite drugi uređaj na hotspot. Naravno, vodite računa da će takav način rada dodatno opteretiti bateriju mobilnog telefona pa budite spremni da ga uključite u struju ili imate u pripremi dodatnu bateriju.

S druge strane mobilni internet možete osigurati prijenosnim routerima koji su veličine manjeg računalnog miša ili USB stickovima koji su još manji. Za njihovo korištenje morat ćete aktivirati uslugu podatkovnog prometa kod nekog od pružatelja usluga i voditi računa da je područje kojim putujete pokriveno mobilnim signalom.

Investirajte u dobre slušalice

Ako imate sreće i jedan ste od onih koji mogu raditi i koncentrirati se, bez obzira na buku, zavidimo vam. Većini ipak treba određena doza tišine, glazbe ili jednostavno bijelog šuma kako bi ste koncentrirali na posao.

Kako biste to imali i kad ste u pokretu, investirajte u dobre i kvalitetne slušalice koje blokiraju vanjske zvukove. Ne samo da će vam biti lakše koncentrirati se i raditi, već ćete ih moći iskoristiti i kako biste bolje čuli sugovornika tijekom video konferencija ili poziva.

Pronađite odgovarajući alat za upravljanje vremenom

Ponekad nam je potreban dodatan poticaj kako bismo se dovoljno koncentrirali i obavili posao. Imate li djecu, koja su s vama na putovanju, jasno je da ćete trošiti mnogo više energije kako biste ignorirali njihovu viku i trčanje, nego što biste potrošili na sam posao.

Tu uskaču aplikacije za upravljanje vremenom, a koju ćete odabrati ponovno ovisi samo o vama. Neke su aplikacije malo naprednije liste zadataka koje vas virtualno nagrađuju i potiču kad god obavite neki zadatak. Druge će pak blokirati pristup "zabavnim stranicama" poput Facebooka ili YouTubea, dok ne obavite posao. Treće će vam vrijeme za obavljanje nekog zadatka podijeliti u manje periode pa će vam se činiti da i najteži zadatak možete obaviti u kratkom vremenu, a i pomoći će vam da se koncentrirate.

Uzmite si vremena i za odmor

Na kraju, vodite računa da se tijekom putovanja ili odmora zaista i odmorite. Odredite dio dana kad ćete biti nedostupni i posvetite se nekim drugim, ne poslovnim stvarima.

Prošećite po gradu, popijte šalicu kave na terasi ili jednostavno pročitajte priču svojoj djeci.

Otkrit ćete kako će vam biti lakše koncentrirati se na posao, ako se "nagradite" stvarima u kojima istinski uživate.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti